Novosti

04/05/2015

VisualiaFestival Visualia predstavlja Pulu kao inovativnu turističku destinaciju

"Festival Visualia u kratkome je roku postao simbolom pulskog turizma te uvelike pridonosi kreiranju nove tradicije i kulturno-zabavnog izričaja u našem gradu", istaknuo je gradonačelnik Pule Boris Miletić Danas se udanas u prostorijama Turističke Zajednice Pula gdje se održala konferencija za novinare povodom održavanja trećeg po redu festivala audio-vizualne umjetnosti. Festivala Visualia koji će ove godine trajati od 07. do 09. svibnja, a gradonačelnik Miletić dodao da će tisuće ljudi iz cijeloga svijeta ovaj događaj popratiti na društvenim mrežama što je od izuzetne važnosti u razdoblju predsezone.

Direktorica Turističke Zzajednice Pula Sanja Cinkopan-Korotaj predstavila je zajedno s direktorom festivala Markom Bolkovićem ovogodišnji program "Visualie koji će uvelike obogatiti turističku ponudu grada i plasirati Pulu na listu inovativnih europskih turističkih destinacija. Ove će godine festival građanima ponuditi  nove svjetlosne instalacije, interaktivne performanse, izložbe te 3D video mapping. Na veliki ponos organizatora Festival Visualia 2015. će se ponajprije predstaviti vlastitim "izumima" i rezultatima kreativnih umova s pulskog područja, pojačanima s gostujućim umjetnicima iz Finske, Austrije i Slovenije.

U sklopu prošlogodišnjeg Festivala predstavljeni su "Svjetleći divovi", koji će u
mnogočemu biti još atraktivniji od prošlogodišnjega kada je festival dostigao svoj vrhunac pri kada je osviijetljenoju  osam Uljanikovih dizalica visokih 100 metara sa ukupno 46 led reflektora  koji su proizveli 16000 različitih boja. O samoj atrakciji i popularnosti svjetlećih dizalica govori i činjenica da je ova instalacija završila u finalu natjecanja za najbolju svjetlosnu instalaciju na svijetu u 2014. kada se Pula našla u društvu 15 svjetskih metropola.Ove će godine festival građanima ponuditi  nove svjetlosne instalacije, interaktivne performanse, izložbe i 3D video mapping.

Kako je istaknula direktorica Cinkopan-Korotaj Festival Visualia 2015. će se, na veliki ponos organizatora, predstaviti ponajprije vlastitim "izumima" i rezultatima kreativnih umova s pulskog područja, koja će biti pojačana s gostujućim umjetnicima iz Finske, Austrije i Slovenije.

Direktor festival Marko Bolković istaknuo je kako će ove godine "jJedna od ovogodišnjih atrakcija svakako će biti i i "Wishing well" koji će se održavati svake noćivečeri,  festivala s početkomvši od u 21 sat", istaknuo je direktor festivala Marko Bolkovići. Građani će pri bacanjemu kovanice u fontanu, i nakon što zažele želju, dakako posebne želje koju će poželjeti, upaliti svjetlosne instalacije koje će aktivirati posebne i atraktivne prikaze. Prikupljeni će novac nakon festivala biti doniran domu za rehabilitaciju na Verudi, čime ovaj festival Visualia dobiva i svoj humanitarni karakter.

Vrhunac festivala dogodit će se posljednjeg dana održavanja fFestivala pokušat će se oboriti svjetski rekord upisan u Guinnessovu knjigu rekorda pa će tako u Areni u kojoj će posjetitelji u Areni stvoriti najveću svjetlosnu foto-razglednicu na svijetu, noseći svjetleće prstenove u, bijeloj, zelenoj ili žutoj boji različitih boja što upravo simbolizira boje grada.