Novosti

04/05/2015

Najava bogatog festivalskog ljeta Pozitivnog ritma

Danas je u prostorijama Turističke Zajednice Pula održana konferencija za medije Pozitivnog ritma povodom predstojećeg bogatog festivalskog ljeta u Puli i na tvrđavi Monte Christo. Prisutnim novinarima obratili su se Vedran Meniga, Boris Bjelica, Danijel Sikora i Maja Gujinović iz Pozitivnog ritma.

Prvo je Vedran Meniga, kao alfa i omega svih događanja ili stručno rečeno kreativni direktor Pozitivnog ritma najavio prvi događaj sezone: - Tvrđava i pripadajući joj Seasplash Summer Club i ove godine otvaraju svoja vrata tradicionalnim 3ple Dubble Trubble partyjem u subotu, 23. svibnja, u kojem Seasplash u suradnji s udrugom Punta Christo šestu godinu zaredom nastavlja organizaciju društveno-kulturnih programa, u razdoblju od kraja svibnja do kraja rujna. Na tri pozornice unutar tvrđave; Showcase floor, Slurp! floor i Chillout floor, od 22 sata do 6 ujutro izmjenit će se niz domaćih izvođača.

Isto tako tradicionalno, prvi u nizu festivala je domaći Slurp!, serija ljetnih clubbing događanja promoviranih u zajedničkom konceptu, a ovogodišnji datumi su 20. lipnja, 11. srpnja, 8. kolovoza te 26. rujna kao zadnji datum Slurp! festivala kojim će se zatvoriti sezona na tvrđavi. Peti Slurp festival predstavio je Boris Bijelica istaknuvši kako će ove godine festival predstaviti i poznata i atraktivna domaća imena poput Petra Dundova i Miss Sunshine, ali da će festival otvoriti jedno strano ime i to mladi i sve popularniji britanski producent s berlinskom adresom Dax J, jedan od rodonačelnika suvremenog moćnog i sirovog techno zvuka.

Danijel Sikora predstavio je program 13. Seasplash festivala, najdugovječnijeg od svih festivala Pozitivnog ritma, koji tradicionalno ima najbolje izvođače drum'n'bass, reggae i drugih scena. Seasplash festival svojim posjetiteljima pruža nezaboravno iskustvo bogatim sadržajem: četiri dana glazbe na pet pozornica, dnevni program na plaži, kampiranje, kulturni i sportski program, radionice, bazar, chill out zona. Glavni gosti festivala su Inner Circle, pioniri reggae zvuka, zatim Nucleus Roots i Jah Free od većih međunarodnih imena, te niz jakih regionalnih izvođača; Elemental, Hornsman Coyote & Soulcraft, Superhiks, Sassja i ABOP. Ovogodišnja novost je svakako gostovanje Goulash Festivala koji će se održavati na istom mjestu i u istom vremenskom razdoblju kao i Seasplash. Goulash festival je zanimljiv što njega financiraju sami posjetitelji koji svojim donacijama praktički formiraju festival, a sam festival je koprodukcija hrvatske i francuske ekipe. Interesantno je da kupci ulaznica za Seasplash festival mogu ulaznicu koristiti i za Goulash festival i obrnuto.

Maja Gujinović je najavila i dva najočekivanija festivala koji nam se i ove godine vraćaju u Pulu. Dimensions festival, europski epicentar najsvježije elektroničke glazbe po četvrti se put vraća na jednu od najljepših svjetskih festivalskih lokacija - tvrđavu Punta Christo i pulsku Arenu gdje će se i ove godine festival otvoriti 26. kolovoza sa koncertom Little Dragon, Four Tet Live i Floating Points, a veliko glazbeno finale i ove godine će postati Outlook, mjesto slavljenja bass i soundsystem kulture, čije će se otvorenje također održati u Areni spektakularnim koncertom Jurrasic 5. SBTRKT, The Gentlemans Dub Clubom i mnogim drugima.

''Ove godine velika nam je čast ugostiti i jednog od rodonačelnika funka, Georgea Clintona, koji je predvodio r"™n"™b glazbenu revoluciju 70-tih - najavila je na kraju Maja Gujinović iz Pozitivnog ritma te dodala kako je nedavno objavljen i zadnji val izvođača koje predvodi Juan Atkins, jedan od začetnika techno scne koji ove godine obilježava 35 godina karijere.

Vedran Meniga je na kraju rekao da dok kvaliteta festivala ne opada, da se ne treba brinuti ni za kvantitetu njihovih organizacija, dok je za posjetitelje iz istočne Europe imao lijepu vijest kojom će ih razveseliti, jer novost je da će za njih ove godine cijene svih ulaznica biti smanjene do pola, kao što je to do sada bio običaj za zemlje regije. Tako će priliku po pristupačnim cijenama imati i Bugari, Rumunji, Mađari i drugi iz zemalja istočne Europe.