Novosti

08/05/2015

Pula zasvijetlila uz treći Festival Visualia

Interaktivna svjetlosna instalacija "Light Market" označila je sinoć otvorenje trećeg po redu Festivala Visualia. Na Narodnom trgu kod tržnice mnogobrojne su građane te domaće i strane goste dočekale instalacije  svjetla i glazbe u čijoj su kreaciji mogli i sami sudjelovati.

Nakon otvorenja na tržnici, mnoštvo okupljenih zaputilo se Flanatičkom ulicom gdje su ih dočekale svjetleće skulpture "Light sculptures" i "Cluds", na Portarati "Laser Harp", a na Giardinima su i djeca i odrasli mogli zagrliti proljetno stablo, instalaciju "Visualia Tree".

Posebno atraktivna je i nova interaktivna instalacija na Danteovom trgu, takozvana "Fontana želja". Okupljeni su u fontanu mogli baciti kovanice, pri čemu je trebalo zaželjeti želju, nakon čega im je želja ispunjena kratkom svjetlosnom predstavom uz zvuk ispunjenja. Visualia je ove godine na taj način dobila i humanitarni karakter, a sva prikupljena sredstva donirat će se Dnevnom centru za rehabilitaciju Veruda Pula. Uz navedene lokacije, i Forum je ponovno bio u znaku 3D mappinga, koji će se ondje održati i večeras u 21.30 sati.

Finale ovogodišnje Visualije održat će se sutra u Areni od 20 sati. Uz lampice koje će se dijeliti na ulazu, namjera je napraviti fotografiju s najviše ljudi koji oblikuju svjetleći znak unutar Arene kako bi se oborio Guinnessov rekord pod nazivom «Largest human torchlight image», a koji je trenutno postavljen sa 3,777 sudionika. Festival Visualia održava se u organizaciji Grada Pule, pulske udruge Sonitus i Turističke zajednice grada Pule te u suorganizaciji s Arheološkim muzejom Istre.