Novosti

08/05/2015

Plinofikacija Pule pri samom je završetku

Vijećnike na sinoćnjoj, 15. po redu sjednici Gradskog vijeća Grada Pule, najviše su zanimali radovi koji se trenutno odvijaju u Puli, posebice projekt plinofikacije. "Cjelokupni projekt stigao je do samog kraja te nam preostaje završiti zadnjih 900 metara nakon čega će postojeće postrojenje otići u povijest, a Puljani će konačno dobiti čišći i jeftiniji prirodni plin. Proces plinofikacije završen je u cijeloj Flanatičkoj i Ulici Sergijevaca, a ovog vikenda će se asfaltirati i Smareglina i Dobrilina ulica," odgovorio je direktor Plinare Dean Kocijančić na upit Marka Martinčića, vijećnika iz redova koalicije IDS-HNS-Zeleni.

Janka Žužića (HDZ-HDS) zanimalo je hoće li Porečko-pulska biskupija u Puli financirati izgradnju hospicija, što je pulski gradonačelnik Boris Miletić i potvrdio kazavši kako je s biskupijom postignut dogovor da se isti izgradi u okviru nove bolnice, a nakon izgradnje njegovo korištenje prepustit će se lokalnoj zajednici.

Na upit Brune Jovanović (IDS-HNS-Zeleni) o stanju i sanaciji rupe u Šijani na mjestu nesuđenog centra "Pula Gate", pročelnik UO za komunalni sustav i imovinu Damir Prhata ponovio je kako je riječ o privatnoj nekretnini te kako je  Grad Pula investitora u nekoliko navrata upozoravao na način na koji mora održavati gradilište. Bruno Nefat upitao je o uređenju i plinofikaciji De Villeovog uspona na što je Prhat odgovorio kako bi uređenje uspona i zamjena cjelokupne infrastrukture trebalo započeti već na jesen, a na upit o uvođenjem dodatne gradske linije pulskom rivom, direktor Pulaprometa Igor Škatar kazao je kako je to trenutno nemoguće zbog toga što na tom potezu ne postoji autobusno ugibalište, a i za to nedostaje autobusa za novu liniju.

Tijek radova u Dobrilinoj i Švalbinoj ulici zanimao je vijećnika Luku Blagonića (IDS-HNS-Zeleni).  "U samom središtu grada u prethodnom razdoblju saniran je čitav niz prometnica, a već ovog vikenda zbog asfaltiranja dvije nevedene ulice zatvoriti će se za sav promet. Osim toga, radovi u Palisinoj ulici intenziviraju i za očekivati je da će do 18. svibnja navedena ulica biti puštena u promet," pojasnio je pročelnik Prhat.

Zrinko Kajfeš (HDZ-HDS) pitao je gradonačelnika o inicijativama koje je Grad pokrenuo prema državi, a koje se odnose na decentralizaciju i regionalizaciji. "U Puli su realizirani ili su u tijeku brojni projekti poput studentskog kampusa, kružnog toka u Šijani, oborinskog kanala Dolinka - Pragrande, izgradnja bolnice, škole na Velom Vrhu, niza sportskih objekata te inicijative za stavljanje bivših vojnih zona u funkciju. Suradnja s Vladom je potrebna zbog dobrobiti svih građana Pule," zaključio je Miletić.

Vijećnici su sinoć donijeli i godišnje izvješće o izvršenju Proračuna za prethodnu godinu kao i odluku o raspodjeli rezultata za 2014. godinu. Izglasana je i odluka o donošenju izmjena i dopuna Detaljnog plana uređenja ICI - Istra Cement International Pule kao i ona o izradi dopuna Prostornog plana uređenja Grada Pule. Vijećnici su pozitivno odlučili i o osnivanju i prijenosu prava građenja u korist Istarske županije radi izgradnje Turističko-ugostiteljskog centra kompetencija u Puli, a Pulaparkingu je omogućeno preuzimanje poslovnog udjela i povećanje temeljnog kapitala društva.