Novosti

13/05/2015

Miletić i Flego primili svećenika Makedonske pravoslavne crkve za RH

U prostorijama Komunalne palače gradonačelnik Pule Boris Miletić i Istarski župan Valter Flego ugostili su danas svećenika Makedonske pravoslavne crkve, protoprezbitera Kirka Velinskog zajedno spredsjednikom Makedonske pravoslavne crkvene općine "Sv. Joakim Osogovski" iz Pule Orceom Stojkoskim te članom Crkvene općine Zoranom Petrovskim.

Miletić je prisutnima zaželio srdačnu dobrodošlicu u Pulu te naglasio kako Pula i Istra žive i promoviraju vrijednosti međusobnog uvažavanja i vjerskih sloboda te da njeguju vrijednosti multikulturalnosti i multietičnosti. "Put do ovoga što imamo nije bio lagan, ali korak po korak uspjeli smo izgraditi društvo kakvo imamo danas te postići zavidnu razinu međusobnog uvažavanja", zaključio je Miletić.

"Mi u Istri svaki dan živimo i njegujemo spomenute vrijednosti te ih trebamo poštivati i nadograđivati kako bismo osigurali miran suživot i sigurno okruženje", kazao je Flegoosvrnuvši se na vjersku ravnopravnost koja je jedna od temeljnih vrijednosti svakog pripadnika nacionalne manjine.

Protoprezbiter Kirko Velinski prezentirao je rad i aktivnosti Makedonske pravoslavne crkve u Hrvatskoj. Istaknuo je kako Makedonska pravoslavna crkva u Hrvatskoj djeluje od 1992. godine u okviru četiri župe na području Zagreba, Splita, Rijeke i Pule gdje je osnovana Makedonska pravoslavna crkvena općina "Sv. Joakim Osogovski". "Prvi pravoslavni centar gradi se u Zagrebu. Hrvatska je ispred mnogih država po poštivanju vjerskih i nacionalnih prava, a ovdje se posebno ističe upravo Pula", kazao je protoprezbiter Velinski.