Novosti

16/05/2015

Dodijeljeno 20 certifikata pulskim OPG-ovima

Danas je na pulskoj tržnici dodijeljeno dvadeset certifikata "Proizvod hrvatskog seljaka" za proizvođače i poljoprivrednike iz okolice Pule te s područja juga Istre. Certifikate su svečano uručili potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Pule Ardemio Zimolo, direktor Tržnice Pula Renato Perc i predsjednik Udruge Hrvatskih tržnica Niko Pervan.

Certificirani proizvođači u 2014. godini su Obiteljsko poljoprivredna gospodarstva Božić, Peruško, Mirković, Jurcan, Erman, Petrović, Juras, Šikić, Dobrović, Smailagić, Juričić, Mališević, Mirković Capar i Stancija Kumparićka, a novi certifikati za 2015. godinu dodijeljeni su OPG-ovima Košara, Zohil, Laginja, P.O. Agro Pin, Vidulin i P.O. Vidulin 2.

"Dodjela certifikata OPG-ovima s područja Puljštine i okolice za autohtonu proizvodnju održana je po četvrti put u suradnji sa Savjetodavnom službom Ministarstva poljoprivrede" kazao je Perc te je nadodao kako je komisija obišla sve OPG-ove koji su bili voljni pristupiti certificiranju. Pojasnio je kako je na svakom certifikatu navedeno što pojedini OPG proizvodi te da Udruga Hrvatskih tržnica garantira da su njihovi proizvodi doista proizvedeni na tim gospodarstvima. Direktor Tržnice kazao je i kako se cjelokupna manifestacija održava u organizaciji Tržnice Pula, a uz potporu Grada Pule.

Pored svečanog djela programa održao se i prigodan zabavno - gastronomski program. U velikoj pulskoj padeli Žižo i njegov gastro tim pripremili su jela od mladog krumpira i graška, namirnica pristiglih direktno s pulske tržnice. Pošto je moto današnje padele "Do jučer u vrtu i na njivi, danas na pulskoj tržnici i u padeli" spomenute namirnice za ovu prigodu donirali su poljoprivrednici iz pulske tržnice OPG ZOHIL, OPG GRBAC i OPG CAPAR.

U sklopu prigodnog programa na tržnici se održala i tradicionalna manifestacija Mirisi i okusi Istre, a posjetitelje je cijelo to vrijeme zabavljala grupa In Vino Veritas.