Novosti

19/05/2015

Započele javne tribine o uvođenju sustava prikupljanja selektivnog otpada

Danas je u prostoriji gradske vijećnice Grad Pula započeo niz javnih tribina namijenjenih pojedinačnim mjesnim odborima  koji će između ostaloga poslužiti i u svrhu boljeg upoznavanja i pripreme za uvođenje novog sustava prikupljanja selektivnog otpada. Prva je javna tribina bila namijenjena za stanovnike mjesnih odbora Stari Grad, Monte Zaro i Arena.

Glavni je cilj javnih tribina informiranje građana o navedenom projektu, kao i podizanje razine svijesti svih sudionika o važnosti, potrebi i načinima selektiranja otpada, o velikom potencijalu recikliranja papira, stakla, plastike i metala te obnova resursa u lokalnoj zajednici. Uz to potiče se i veća individualnost i odgovornost svakog kućanstva prilikom odlaganja proizvedenog otpada što će naposljetku utjecati i na račun korisnika.U sklopu projekta svaka će obiteljska kuća zadužiti posudu za odlaganje otpada i postaviti je u svoje dvorište, a isto će vrijediti i za višestambene objekte. Grad Pula će uskladiti norme recikliranja s europskom direktivom koja do 2020. predviđa povećanje i obradu prikupljenog selektivnog otpada do razine od 50% ukupnog otpada.

Zamjenik gradonačelnika Fabrizio Radin zahvalio se pristiglim građanima na dolasku najavivši kako će se javne tribine i prezentacija Herculanee i ona o novom županijskom centru za gospodarenje otpadom na Kaštijunu održati ovog i sljedećeg tjedna, u rasporedu utorkom i četvrtkom za pojedinačne mjesne odbore.

Nakon održanih prezentacija direktora Pula Herculanee Igora Starog i direktorice Kaštjuna Vesne Dukić u kojima su se građani mogli pobliže upoznati sa smjernicama i dosadašnjim rezultatima pilot projekta na području MO Nove Verude predstavnicima projekta pistiglo je i nekoliko pitanja i prijedloga. Građana je prije svega zanimala konačna cijena te način njezina izračuna, što će biti utvrđeno tek nakon donošenja uredbe o komunalnom otpadu čije je donošenje planirano sljedećeg mjeseca.

Uz pohvale na radu tvrtci Kaštijun d.o.o. građani iz MO Arena su stručnim službama predložili i nove metode informiranja građana u svrhu postizanja njihove bolje educiranosti poput sastanka s predstavnicima zgrada koji bi se podučili o novim uvjetima u kojima će otpad biti odlagan.

Građani su pozvani i da se i ostalim upitima i prijedlozima iz svakodnevnog života direktno obrate pročelnicima koji će im biti na raspolaganju kroz sve planirane javne tribine.

Druga javna tribina održala se u 18 sati na adresi Vidikovac 7. za stanovnike mjesnih odbora Nova Veruda i Vidikovac.