Novosti

21/05/2015

Održane javne tribine u MO Veruda te MO Sv. Polikarp-Sisplac i MO Stoja

Danas je u prostorijama MO Veruda održana javna tribina o uvođenju sustava selektivnog prikupljanja otpada u Gradu Puli. Na tribini su nazočili zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci, direktor Pula Herculanee d.o.o. Igor Stari, direktorica Kaštijuna d.o.o. Vesna Dukić, pročelnici Upravnih odjela Grada Pule, tajnik vijeća MO Veruda Srećko Lalić te zainteresirani stanovnici MO Veruda.

"Kao što znamo u tijeku su značajne promjene u sustavu prikupljanja i obrade otpada te smo danas ovdje s vama kako bismo vas što bolje informirali te upoznali s novostima, rokovima i drugim pojedinostima provedbe ovih projekata" istaknula je Puh Belci te je potom najavila prezentacije Pula Herculanee o novom način prikupljanja otpada i prezentaciju o obradi otpada na Županijskom centru za gospodarenje otpadom Kaštijun. Također je pozvala prisutne građane mjesnog odbora da postave pitanja i iznesu prijedloge vezane za današnju temu, ali i ostale koje su aktualne za njihovi zajednicu.

Igor Stari je putem prezentacije prisutne upoznao sa procesnim tokom prikupljanja kućnog komunalnog otpada te je naveo jedan od načina izračuna cijena. Pojasnio je i način na koji se planira prikupljati otpad na području MO Veruda na kojemu se nalazi 220 obiteljskih kuća i preko 150 zgrada. Osvrnuo se na pilot projekt koji se provodi na području MO Nova Veruda, a za koji kaže da se odvija prema planu.

Više informacija o samom Županijskom centru za gospodarenje otpadom Kaštijun dala je Vesna Dukić koja je kazala da se centar gradi u četiri faze. Istaknula je kako se centar gradi iz bespovratnih sredstava unije i to u omjeru od 77%, a dok je preostalih 23% osigurala lokalna zajednica kreditom dobivenim iz Europske investicijske banke.

Građane je zanimalo koja je funkcija čipova na posudama za smeće, tko će kontrolirati odlaže li se otpad pravilno te koje će se mjere poduzeti kako bi se spriječilo onečišćenje okolnih šuma i zelenih površina od strane neodgovornih sugrađana. Na prijedlog da se komunalnim redarima daju veće ovlasti kako bi što kvalitetnije nadzirali provodi li se odlaganje otpada propisno pročelnik UO za komunalni sustav Damir Prhat kazao je da će se uskoro pristupiti izmjeni postojeće Odluke o komunalnom redu u kojoj će se obuhvatiti i ova problematika.

Naime, glavni je cilj javnih tribina je informiranje građana o navedenom projektu, kao i podizanje razine svijesti svih sudionika o važnosti, potrebi i načinima selektiranja otpada te o velikom potencijalu recikliranja papira, stakla, plastike i metala.

Druga javna tribina održala se u 18.00 sati za stanovnike mjesnih odbora Sv. Polikarp-Sisplac i Stoja.