Novosti

25/05/2015

Nakon 135 godina rada zatvorena proizvodnja gradskog plina u Puli

U Puli je danas i službeno trajno zatvorena proizvodnja gradskog plina čime je ujedno i označen početak korištenja prirodnog plina za sve potrošače na području Pule. Posljednjih nekoliko kubika gradskog plina koji su Puljani koristili proteklih 135 godina u pogon je pustio pulski gradonačelnik Boris Miletić, dok je cijeli sustav simbolički zatvorio istarski župan Valter Flego.

Gradonačelnik Miletić čestitao je direktoru Plinare Deanu Kocijančiću, radnicima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta i svim građanima na strpljenju. "Nije bilo jednostavno izgraditi 182 kilometara plinovoda u gradu bogate povijesti i arheološke baštine, no drago mi je da smo u tome uspjeli. Ovaj značajan projekt donosi nam čišći i ekološki prihvatljiv energent, ali i kvalitetnu i sigurnu opskrbu", kazao je Miletić.

Čestitkama se pridružio i istarski župan Valter Flego, dodavši kako je ovo povijesni dan za Pulu "Nakon 135 godina zatvoriti proizvodnju gradskog plina i uz to paralelno šest godina graditi novu mrežu, sigurno nije bilo lako i za to je trebalo hrabrosti. Drago mi je da ste tada krenuli tim putem koji se pokazao ispravnim", zaključio je Flego.

Direktor Plinare Pula Dean Kocijančić ovom se prilikom podsjetio na početke plinofikacije Pule koja je započela 2006. godine kada je započela izgradnja plinovoda Pula - Karlovac. "Od tada do danas izgrađeno je i položeno 182 kilometara nove distribucijske mreže plina na području Pule, a preostalo je rekonstruirati oko 350 metara koje će Plinara položiti do kraja lipnja ove godine", istaknuo je Kocijančić.

Cjelokupna investicija plinofikacije Pule iznosi 115 milijuna kuna, a na prirodni plin danas je u Puli prikopčano 10.390 domaćinstava i 517 poslovnih subjekata.