Novosti

26/05/2015

Recikliranjem do manjih računa u kućanstvu

U nastavku javnih tribina danas je u prostorijama Mjesnog odbora Kaštanjer održana prezentacija projekta selektivnog prikupljanja otpada te je stanovnicima Mjesnih odbora Kaštanjer, Gregovica i Monvidal predstavljen projekt Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun. Na tribini su sudjelovali i zamjenik gradonačelnika Fabrizio Radin, direktor Pula Herculanee d.o.o. Igor Stari, direktorica Kaštijuna d.o.o. Vesna Dukić te pročelnici Upravnih odjela Grada Pule.

Građani su informirani o značajnim promjenama koje će Grad Pula uskoro uvesti u način prikupljanja i selektiranja otpada, a objašnjeno je i zašto će oni koji recikliraju plaćati manje račune za odvoz otpada. Predstavljena su i iskustva Mjesnog odbora Veruda koji sudjeluje u pilot projektu selektivnog prikupljanja otpada još od 2008. godine. "Radi se o planu do kojega smo došli nakon dugo promišljanja, planu koji je ne samo ekološki nego i racionalan budući da će se zbrinjavanje otpada naplaćivati razmjerno njegovu volumenu. Sistem je to kojeg najrazvijenije zemlje Europe koriste već godinama i činjenica jest da on funkcionira" rekao je Stari.

Građane je zanimalo na koji će se način urediti prikupljanje otpada u višestambenim zgradama, koliko će se često vršiti odvoz otpada te tko će sankcionirati eventualne prekršitelje novih propisa. Pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje Giordano Škuflić napomenuo je kako će komunalni redari redovno pratiti stanje na terenu, a očekuje se i suradnja građana u obliku dojava o prekršiteljima.

Radin je na kraju zaključio kako ovo nije posljednji put da se predstavnici Grada Pule i tvrtki koje zbrinjavaju otpad nalaze na javnim tribinama s građanima budući da je cilj ovih tribina upravo informirati građane na način da se otklone sva pitanja i eventualne nedoumice.

Kasnije popodne, u 18 sati, održane su i javne tribine sa stanovnicima Mjesnog odbora Štinjan.