Novosti

28/05/2015

Održane javne tribine o novom načinu prikupljanja otpada za MO Busoler, Valdebek, Veli vrh i Šijana

Danas su u popodnevnim satima održane posljednje javne tribine i prezentacije o novom načinu prikupljanja otpada i to za Mjesne odbore Busoler i Valdebek, a nešto kasnije i za Mjesne odbore Šijana te Veli vrh. Prezentacijama su po običaju prisustvovali pročelnici Upravnih odjela Grada Pule, zaposlenici tvrtke Pula Herculanea te Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun.

Izlaganje je otvorio zamjenik pulskog gradonačelnika Fabrizio Radin rekavši kako je cilj obilaska Mjesnih odbora upravo edukacija građana, te je stoga zamolio sve prisutne da postave pitanja kako bi sve potencijalne nedoumice bile otklonjene. Potom je Rudolf Grum iz tvrtke Pula Herculanea ukratko objasnio koje će promjene stupiti na snagu u sustavu prikupljanja i obrade otpada, te je naglasio kako će novi sistemi biti uvedeni do kraja ove godine. Potom je riječ prepustio ravnateljici Županijskog centra za gospodarenje otpadom Vesni Dukić koja je prisutne upoznala sa trenutnim stanjem uređenja Kaštijuna, napomenuvši kako je čak 77 posto financijskih sredstava za izgradnju i opremanje stiglo iz fondova Europske unije te su sredstva kao takva bespovratna.

Članove Mjesnog odbora Busoler zanimalo je koja će biti cijena pražnjenja kanti, te kada će se i na koji način odvoziti prikupljeni otpad. Radin je objasnio kako cijena ne može biti formirana u ovome trenutku budući da nju određuje Vlada Republike Hrvatske uredbom, a Grum se nadovezao kako će cijena odvoza ipak biti niža nego dosad ukoliko građani budu odvajali otpad. "Ovo je jedan pozitivan korak unaprijed. Manjih nesuglasica će sigurno biti, no dobrom suradnjom Grada, Herculanee i građana možemo stvoriti sustav koji je ne samo jeftiniji nego i ekološki prihvaljiv" zaključio je na kraju Radin.