Novosti

03/06/2015

Boris Miletić: Imamo veliku šansu da Pula postane Europska prijestolnica kulture

Povodom ulaska Pule u finale natjecanja za izbor hrvatskog nositelja prestižne titule Europske prijestolnice kulture 2020. godine, danas je u prostorijama pulske Komunalne palače održana konferencija za novinare kojoj su prisustvovali gradonačelnik Boris Miletić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu Grada Pule Jasmina Nina Kamber i članica projektnog tima za kandidaturu Pule Vlatka Kolarović.

Miletić se zahvalio svim građanima koji su sudjelovali u izradi projektne dokumentacije, članovima tima koji su neprekidno radili proteklih mjeseci, Istarskoj županiji i gradovima regije na potpori. "Za nas je ovo vrlo poseban projekt, imamo podršku sa svih strana i uvjerili smo se da naš grad ima velike šanse za pobjedu", rekao je gradonačelnik. "Kao Grad, prvu smo formalnu odluku o kandidiranju donijeli još 2009. godine dok Hrvatska još nije bila punopravna članica Europske unije. Osim toga, Pula je prva kompletirala i predala natječajnu dokumentaciju Ministarstvu kulture", istaknuo je Miletić, naglasivši kako je Gradsko vijeće strateške dokumente poput Kulturne strategije Grada Pule i Odluke o kandidiranju donijelo jednoglasno, te da je na njima, kao i na prijedlozima građana, Pula temeljila cjelokupnu pripremu projekta. "Uključivanje građana u sam projekt jedini je ispravan put za boljitak življenja u našem gradu", zaključio je gradonačelnik.

"Pula se iskazala svojim pristupom zbog čega smo se u samom natječaju istaknuli kao uzoran primjer i drugim hrvatskim gradovima. Posvetili smo veliku pažnju komunikaciji s građanima, ravnateljima ustanova i organizacija koji su povezani s kulturom", kazala je Kamber zahvalivši se svima koji su unatrag tri godine sudjelovali u aktivnostima koje su prethodile samome natječaju. "U siječnju 2016. ponovno branimo naš projekt te ćemo nedugo nakon toga saznati koji će grad ponijeti ovu prestižnu titulu", nadodala je pročelnica za kulturu.

Konferenciji su nazočili Vlatka Kolarović, Igor Stanišljević, Nikola Bojić i Luka Šimić, Hassan Abdelghani, Afrodita Bulajić, Gordana Trajković i Davor Uljanić i ostali suradnici koji su pomogli u pripremi opsežne strategije za kandidaturu Pule za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine.

"Članovi neovisnog europskog stručnog Povjerenstva ocijenili su pulsku kandidaturu iznimno vrijednom i kvalitetno pripremljenom, a samu temu veoma hrabrom", pojasnila je Vlatka Kolarović podsjetivši kako je riječ o demilitarizaciji koja je utkana u tkivo grada Pule. "Natječajnu smo knjigu posvetili slabo poznatom europskom vizionaru i prvom svemirskom arhitektu Hermanu Potočniku Noordungu koji je 1892. rođen u Puli. Potočnik je snažno vjerovao da čovjek, jednom kada napokon osvoji svemir, nikada ne bi smio dozvoliti nijednoj vojsci da ga okupira. Mi sve ovo radimo kako bismo živjeli u jednoj novoj Puli, kozmopolitskom gradu kakav bi trebao biti, a kultura je alat koji nam pomaže da to i ostvarimo", zaključila je Kolarović.

Europska prijestolnica kulture nastala je na inicijativu Europske unije i predstavlja dugogodišnji program s ciljem očuvanja raznolikosti Europe, svih njezinih jezika i identiteta, baštine i suvremenosti. Inicijativa Europske prijestolnice kulture poticaj je građanima Europe da razvijaju osjećaj pripadnosti zajedničkom kulturnom prostoru i nasljeđu. Istovremeno, ovom se kandidaturom potiče dugoročan razvoj lokalnih sredina i gradova te se uz pomoć kulture, strateški i ciljano, utječe na rast i prosperitet društva u cjelini, bez obzira na dob, spol ili nacionalnu pripadnost.