Novosti

05/06/2015

Najavljena sportsko-rekreativna manifestacija "Sportsko jutro"

Na današnjoj konferenciji za novinare u pulskoj Komunalnoj palači najavljena je sportsko-rekreativna manifestacija pod nazivom "Sportsko jutro" koja će se održati u utorak, 9. lipnja od 8.30 sati, na vanjskom sportskom terenu Pattinaggia. Spomenutu manifestaciju, u sklopu EU projekta "Jačanjem kapaciteta do socijalne uključenosti", organizira Udruga Art studio uz partnere Grad Pulu i Društvo sportske rekreacije UPAS. Cilj je ove manifestacije potaknuti organizacije civilnog društva da u svoje volonterske aktivnosti uključuju osobe s invaliditetom.

Pomoćnica pročelnice Upravnog odjela za društvene djelatnosti Irena Peruško kazala je kako je ovaj projekt svijetli primjer aktivnosti koje su nužno potrebne lokalnoj zajednici. "Projekt se sastoji od niza kvalitetnih aktivnosti, a Grad Pula je prepoznao taj potencijal i projektu pružio podršku. Ovdje smo upravo kako bismo logistički i različitim drugim resursima podržali projekte i organizacije koje rade na osnaživanju civilnog društva jer je to svakako naša budućnost", komentirala je Peruško.

Voditeljica projekta Jovana Prusac-Fabris zahvalila se Gradu Puli na podršci te istaknula kako je riječ o manifestaciji u kojoj sudjeluju djeca s i bez poteškoća u razvoju te deset volontera, među kojima i pet osoba s invaliditetom. "Manifestacija će okupiti više od 100 djece iz vrtića Monte Zaro, Maslačak, Veseljko i Cipelići te škole Monte Zaro i Škole za odgoj i obrazovanje i okušat će se u različitim prilagođenim sportskim igrama", naglasila je Prusac-Fabris.

"Želim istaknuti da svaki član zajednice ima svoj dar na koji može biti ponosan te da osobe s invaliditetom imaju pravo na ravnopravnost i uključenost u svaki segment našega društva, a na nama je da im to osiguramo", rekao je predstavnik Društva sportske rekreacije UPAS Ozren Catela. Nadodao je kako želi promijeniti percepciju već uvriježenog mišljenja da osobe s invaliditetom trebaju isključivo našu pomoć te da je potrebno osvijestiti društvo da te iste osobe mogu aktivno pridonijeti zajednici. U tom pravcu organizacijsku podršku pružili su Društvo sportske rekreacije Pomer i Stolnoteniski klub Pula.

Projekt "Jačanjem kapaciteta do socijalne uključenosti" sufinanciraju Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, u sklopu Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala 2007.-2013., i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Udruga za promicanje stvaralaštva Art studio iz Pule nositelj je projekta, a provodi se u partnerstvu s Gradom Pulom i Društvom sportske rekreacije UPAS-om, u trajanju 12 mjeseci. Cilj projekta je osnažiti male organizacije civilnog društva u Puli i okolnim općinama za prijavu na Europski socijalni fond, osnažiti ih za upravljanje volonterima, zatim razvijati inovativne umjetničke i sportske volonterske programe za osobe s invaliditetom, formirati Mrežu za inkluzivnu zajednicu te promicati primjere dobre prakse i partnerstva.