Novosti

09/06/2015

Projekt ADRIFORT Štinjanu donio nove staze za pješake i bicikliste

Danas je u prostorijama Komunalne palače u Puli održana završna konferencija partnera Projekta ADRIFORT, u kojemu je uz partnere iz Slovenije, Italije, Grčke i Albanije sudjelovao i Grad Pula.

"Projektom ADRIFORT se na području od 170 hektara u Štinjanu uredilo posve nove staze za bicikliste i pješake, staze koje povezuju pet štinjanskih fortifikacija koje su očišćene i uređene. Trenutno smo u završnoj fazi čišćenja nakon čega će uslijediti postavljanje urbane opreme i putokaza, te se nadamo kako će ovo područje postati omiljeno okupljalište sportaša i rekreativaca" rekao je Giordano Škuflić, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje Grada Pule.

Projektom ADRIFORT se od 2012. godine radi na očuvanju i kulturnom vrednovanju fortifikacija smještenih duž Jadranske obale, a kraj projekta se očekuje krajem ove godine. Okupljene goste i partnere pozdravila je zamjenica pulskog gradonačelnika Elena Puh Belci poželjevši im ugodan boravak u Puli te još mnogo uspješnih zajedničkih projekata.

Voditeljica Odsjeka za međunarodnu suradnju i informiranje Grada Pule Kristina Fedel Timovski naglasila je kako jadranske fortifikacije kriju veliki turistički potencijal, te kako će se kroz druge projekte nastaviti raditi na njihovu očuvanju. Održala je i kratku prezentaciju o perspektivi međunarodne suradnje te izrazila zadovoljstvo što se iz ADRIFORT-a razvilo partnerstvo s talijanskom regijom Veneto koje će se nastaviti u budućim projektima.

Nakon službenog sastanka partnera na kojemu je iznesen izvještaj o dosad provedenim aktivnostima, organizirana je posjeta štinjanskoj utvrdi Punta Christo kako bi se izravno vidjeli rezultati rada. Utvrda je očišćena, postavljena je rasvjeta i nova ulazna vrata, a uskoro stižu i prozori. Okupljene su zabavljali mališani Dječjeg vrtića Dado koji su, uz prigodan program, postavili i izložbu svojih radova.