Novosti

01/07/2015

Delegacija AP Vojvodine na studijskom putovanju u Puli

Danas su u sjedištu Istarske županije, u Puli, zamjenica istarskog župana Viviana Benussi i zamjenica pulskog gradonačelnika Elenom Puh Belci zajedno sa pročelnicom UO za međunarodnu suradnju i europske poslove Patriziom Bosich i pročelnikom UO za decentralizaciju, lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu, prostorno uređenje i gradnju Marinom Grgetom primili izaslanstvo iz AP Vojvodine na čelu sa zamjenikom pokrajinskog tajnika za međuregionalnu suradnju i lokalnu samoupravu pokrajine Vojvodine Duškom Radakovićem.

Pri posjetu je istaknuto kako je studijsko putovanje u Istru na tragu Sporazuma o suradnji između AP Vojvodine i Istarske županije te činjenice što su se Županija i Grad Pula pokazali izrazito uspješnim u povlačenju sredstava iz EU fondova. " Kao buduća članica EU, imat ćemo prilike koristiti više fondova, stoga smo došli upravo u Istru kako bi dobili transfer onih znanja koja će se od nas uskoro očekivati", naglasio je Radaković.

Zamjenica istarskog župana Viviana Benussi poručila je kako Istra i Vojvodina njeguju iste vrijednosti po pitanju multikulturalnosti, višejezičnosti i poštivanju različitosti. "Budući da smo već surađivali na raznim područjima kulture, gospodarstva i politike, uvjereni smo da kroz nove aktivnosti i zajedničke projekte možemo produbiti naše prijateljstvo", poručila je zamjenica župana te dodala kako je jedan od potencijalnih projekata organizacija Međunarodnog festivala multikulturalnosti.

Priliku za prezentaciju primjera dobre prakse koje Grad Pula provodi na poljima e-poslovanja i e-uprave iznijela je i Puh Belci. Također se dotakla tema iz društvene sfere, s naglaskom na one koje se tiču obrazovanja. Nadodala je kako Pula i Vojvodina već niz godina uspješno surađuju na polju kulture te kako je Pula zainteresirana za proširenje suradnje kroz provedbu novih aktivnosti a koje bi dodatno učvrstile postojeći prijateljski status.

S obzirom na iskustva Županije u uspješnom apliciranju projekata na natječaje europskih fondova, s pročelnicom Bosich razgovaralo se o multilateralnoj i bilateralnoj suradnji Istre i Vojvodine.

Zamjenik tajnika AP Vojvodine iskoristio je sastanak kako bi ujedno pozvao goste iz Istre na uzvratno studijsko putovanje u Vojvodinu.