Novosti

03/07/2015

Novi program i nagrada Pulskog filmskog festivala

Na 62. Pulskom filmskom festivalu ukupno će se prikazati 12 različitih filmskih programa., a pored već predstavljenih natjecateljskih filmskih programa -  Hrvatskog i Međunarodnog - novostje programski nazivnik nazvanSusjedi i prijatelji. Uveden je kako bi se osigurala veća vidljivost filmova iz zemalja povijesno i geografski bliskih Hrvatskoj.

I ove godine bogata povijest Festivala te hrvatske i svjetske kinematografije zasjat će još jednom kroz filmski presjek programa Pulska kinotekai Retrospektiva. U sjećanje na Tomislava Radićaprikazat će se njegov prvi (Živa istina, 1972.) i posljednji (Kotlovina, 2011.) dugometražni igrani film.

Dugometražni filmovi iz zemalja geografski i povijesno bliskih Hrvatskoj u Puli su uvijek imali svoj dom, a imat će ga i ubuduće. Za te je filmove smišljen neformalan programski nazivnik i krajnje konkretna istoimena nagrada: Susjedi i prijatelji. Filmovi koji konkuriraju za nagradu Susjedi i prijatelji izdvojeni su iz postojećih festivalskih programa (Hrvatski program - manjinska koprodukcija, Međunarodni program, Dizalica i Pulica), a ti su pak programi definirani upravo s namjerom da se bolje upoznaju susjedne države. I njihovi filmovi, naravno.