Novosti

03/07/2015

Predstavljena monografija Elma Cveka

Povodom Dana Svetog Tome, zaštitnika grada Pule, danas je u prostorijama Komunalne palače svečano predstavljena monografija "Naredba br. 12 - PULA U DOBA AUSTRIJE - ljudi i građevine" autora Elma Cveka. Svečanosti su nazočili zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci, ispred Istarske Županije pročelnica UO za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricija Smoljan, biskup u miru Ivan Milovan, predstavnici Uljanik brodogradilišta te ostali ugledni uzvanici i ljubitelji povijesti našeg zavičaja.

Zamjenica gradonačelnika čestitala je autoru knjige na uspjehu te kazala kako je danas pravi trenutak za promociju jedne ovako vrijedne knjige, na dan pulskog zaštitnika Svetog Tome. "Današnja prigoda podsjetila me na razgovor s mojim sinovima o tome kako je lijepo živjeti u našoj Puli, a koji je izazvao osjećaj ponosa, zadovoljstva i odgovornosti", istaknula je Puh Belci, nadodavši kako vjeruje da će knjiga prizvati te pozitivne osjećaje kod svih koji je odluče pročitati.

Recenzenti Josip Bratulić i Attilio Krizmanić kratko su se osvrnuli na knjigu te kazali kako je riječ o svojevrsnoj enciklopediji graditeljskog nasljeđa, odnosno osobnoj karti Pule. "Elmo Cvek je sveznajući autor, a ova je knjiga svjedočanstvo o tome kako se iz povijesti štošta može naučiti i za buduće vrijeme", zaključio je akademik Bratulić.

Sam autor kazao je kako je knjigu napisao u spomen na njegovog pokojnog nona Ivu koji je bio zaljubljenik u austrougarsku državu i presvijetlog cara Franju Josipa I. "Knjigu sam pisao kako bih svim svojim čitateljima što više približio sliku toga vremena", nadodao je Cvek.