Novosti

10/07/2015

Dodjela nagrade "Mate Balota" za rukopis 2014.

Danas je u dvorani Središnje knjižnice najavljen program dodjele nagrade "Mate Balota" za rukopis 2014. u sklopu 40. susreta na dragom kamenu.

Stručni žiri kojega sačinjavaju prof. dr. sc. Robert Matijašić, Branko Čegec i akademik Miroslav Bertoša, professor emeritus, odlučio je da se ovogodišnja nagrada posthumno dodijeli Vesni Girardi Jurkić za zbirku znanstvenih tekstova "Antička baština Istre" na svečanosti koja će biti održana u nedjelju, 12. srpnja u 20.30 sati pred spomen-kućom Mate Balote u Raklju.

Organizatori natječaja su udruga Susreti na dragom kamenu i Gradska knjižnica i čitaonica Pula, a program dodjele ovogodišnje nagrade predstavili su predsjednik udruge Susreti na dragom kamenu Armando Debeljuh, predsjednik žirija prof. dr. sc. Robert Matijašić, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Pula Nela Načinović i Josip Percan iz KUD-a "Mate Balota" iz Raklja, koji će uz Bruna Krajcara nastupiti u glazbenom dijelu programa.

Nagrada "Mate Balota" za rukopis godišnja je nagrada utemeljena 2007. godine, a dodjeljuje se za prozni ili pjesnički tekst na čakavštini, na istriotskom dijalektu, rukopis na hrvatskom književnom ili stranom jeziku koji autentično izražavaju posebnosti istarskog podneblja ili se u publicističko-znanstvenom uratku bave jezikom, vremenom i prostorom tradicijske čakavske kulture.