Novosti

16/07/2015

Dodijeljene nagrade najuspješnijim tvrtkama

U pulskom hotelu Park Plaza Histria danas je održana sjednica Gospodarskog vijeća Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Pula na kojoj su zaslužnim gospodarstvenicima i najuspješnijim tvrtkama u prošloj godini dodijeljena priznanja i Zlatne plakete za njihov doprinos razvitku gospodarstva.

Povodom 40 godina postojanja te iznimnog doprinosa razvitku hrvatskog gospodarstva, priznanje je dodijeljeno Arenaturistu d.d. dok je pulskom fakultetu ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" dodijeljeno priznanje za 55 godina doprinosa razvoju gospodarstva Istre putem kvalitetnog obrazovanja gospodarskih kadrova.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić i predsjednica HGK - Županijske komore Pula Jasna Jaklin-Majetić dodijelili su Zlatne plakete trima najuspješnijim tvrtkama u prošloj godini, a to su: u kategoriji malih trgovačkih društava Industrial projects d.o.o., u kategoriji srednjih trgovačkih društava plaketa je pripala tvornici stakla Duran d.d. te u kategoriji velikih društava plaketa je dodijeljena tvornici cementa Calucem d.o.o.

Tom je prigodom predsjednik HGK Luka Burilović istaknuo kako su priznanja još značajnija jer laureati u nepovoljnim uvjetima postižu pozitivne rezultate. "Istra je zadržala industriju i to je smjer kojim trebamo ići i promijeniti identitet Hrvatske kao casino-ekonomije, koja primarno trguje robom, u onu koja će primarno stvarati nove vrijednosti", istaknuo je Burilović. Zahvaljujući istarskoj razvijenosti i najnižoj stopi nezaposlenosti u zemlji, predsjednik HGK Istru je s pravom istaknuo kao važan dio krvotoka hrvatskoga gospodarstva. Dodao je i kako vjeruje da će konačna izgradnja Istarskog ipsilona pridonijeti još uspješnijemu kapitaliziranju svih potencijala koje ova regija posjeduje.

Predsjednica Županijske komore Pula Jasna Jaklin Majetić istaknula je kako završetak gradnje Istarskoga cestovnog ipsilona željno iščekuju i građevinska operativa i turistički sektor Istarske županije koji sam ostvaruje čak trećina turističkog prometa Hrvatske.

Okupljenima se obratio i pulski gradonačelnik Boris Miletić koji je svim gospodarstvenicima i poduzetnicima zahvalio na njihovom doprinosu razvoju čitave regije te im je poželio uspješan rad i u budućnosti.

Inače, tvrtke istarske županija u 2014. godini ostvarile su 5,6 % viši prihod u odnosu na godinu prije. Rast od 3,8 % pokazuju i ukupni rashodi, ali su ipak manji od prihoda. "To pokazuje da su istarski gospodarski subjekti u 2014. godini ekonomično upotrijebili resurse i bili uspješni u poslovanju, a narastao je i broj zaposlenih za 2,6 %", objasnio je danas direktor ŽK Pule Damir Sirotić.