Novosti

19/07/2015

Svečano otvoren 62. Pula Film Festival

Sinoć je u pulskoj Areni pred mnogobrojnom publikom i televizijskim kamerama svečano otvoren 62. Pula Film Festival. Svečano otvaranje je vodio popularni televizijski voditelj Oliver Mlakara pred visokim uzvanicima i predstavnicima Grada Pule i Istarske Županije, koji je svečanost otvorio riječima: Pula diše za film.

Kao visoki predstavnik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, oskarovac i poznati filmski redatelj Branko Lustig pozdravio je okupljene prisjetivši se početnih dana festivala, ali i 1995. godine kada je festival preživio teška vremena i transformaciju u vodeći festival hrvatskog filma.

Tijekom osam festivalskih dana, na 14 različitih lokacija diljem grada, unutar 12 filmskih programa, prikazat će se ukupno čak 128 filmova ili - 16 projekcija dnevno.

Održat će se i 23 stručna događanja za filmske profesionalce u sklopu Pula PRO programa, dvije radionice za djecu i mlade (Pustolovni laboratorij profesora Baltazar i RED radionica), pet izložbi i osam glazbenih događanja.

Također, po prvi puta u Hrvatskoj na 62. Pulskom filmskom festivalu u sklopu međunarodnog programa svjetsku premijeru imat će dva filma, Pored mene (Srbija), redatelja Stevana Filipovića te Streetkids United II: The Girls from Rio (Velika Britanija, Nizozemska, Brazil), redateljice Marie Clare. Riječ je o filmovima koji su svoje filmsko putovanje po platnima diljem svijeta odlučili započeti upravo u Puli, a oba će filma prije premijerne projekcije predstaviti filmska ekipa te redatelj odnosno redateljica filma.