Novosti

19/07/2015

Počinje 62. Pulski filmski festival

U povodu svečanog otvorenja 62. Pulskog filmskog festivala održana je konferencija za medije Direkcije Festivala koju čine ravnateljica Gordana Restović, predsjednik Umjetničkog savjeta Hrvoje Pukšec te članovi Umjetničkog savjeta Tanja Miličić i Mike Downey. Direkciji festivala pridružila se veleposlanica Republike Francuske u Hrvatskoj, Njezina ekscelencija Michèle Boccoz, zamjenica gradonačelnika grada Pule Elena Puh Belci te pomoćnik ministra kulture Republike Hrvatske Vladimir Stojsavljević.

Ravnateljica 62. Pulskog filmskog festivala Gordana Restović govorila je o organizacijskim dostignućima te značaju Pulskog filmskog festivala. "Veseli me što mogu konstatirati da Pulski filmski festival više nije samo mjesto gledanja filmova već je i mjesto susreta i povezivanja filmskih profesionalaca kroz naše programe, a posebno kroz Pula PROfessional, a zatim je i mjesto obrazovanja i edukacije budućih naraštaja zaljubljenika u filmsku umjetnost kroz naše filmske programe i interaktivne radionice namijenjene upravo djeci i mladima. Cilj nam je upravo posjetiteljima i sudionicima Festivala omogućiti najbolji mogući doživljaj svih aspekata filmske umjetnosti" naglasila je ravnateljica Pulskog filmskog festivala Gordana Restović te najavila svečano otvorenje u Areni.

Grad Pula i ove je godine dao veliku potporu 62. Pulskom filmskom festivalu, a organizatorima i Direkciji Festivala u ime gradonačelnika i uprave grada Pule zahvalila se zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci. "Pulski filmski festival svojom kvalitetom iz godine u godinu opravdava titulu najboljeg festivala filma na ovim prostorima i tako prenosi ime grada Pule i izvan granica Hrvatske. Festival je jedan od najuspješnijih i najljepših kulturnih projekata začetih u Puli."

Predsjednik umjetničkog savjeta Hrvoje Pukšec predstavio je programske novosti 62. Pule te naglasio kvalitetu svih filmskih programa ovogodišnjeg festivala: "Iznimno smo ponosni na ovogodišnji Pulski filmski festival jer nikada u novijoj povijesti nije bilo ovoliko dobrih filmova i to u svim natjecateljskim kategorijama. Pula konačno počinje ostvarivati svoje potencijale!" zaključio je predsjednik Umjetničkog savjeta. Međunarodni program s preko 40 naslova iz više od 20 zemalja svijeta predstavio je član Umjetničkog savjeta Mike Downey, istaknuvši kvalitetu programa i raznolikost tema obrađenih u selektiranim filmskim naslovima. "Pulski filmski festival orijentirao se na aspekte filmske umjetnosti koji na festivalskoj sceni nisu u centru pažnje, a bez kojih, naravno, nema filma. Svake godine u žarištu je nova filmska profesija, a ove godine posebna će pažnja biti posvećena scenografiji." naglasila je članica Umjetničkog savjeta Tanja Miličić te predstavila ovogodišnji program Pula PROfessional namijenjen filmskim profesionalcima i studentima audiovizualnih djelatnosti.

Njezina ekscelencija, veleposlanica Republike Francuske u Hrvatskoj, Michèle Boccoz naglasila je važnost suradnje Festivala Francuske u Hrvatskoj - Rendez vous te Direkciji 62. Pulskog filmskog festivala zaželjela uspješan festival. "Pozdravljamo ovo prestižno događanje i iznimno smo sretni što u njemu sudjelujemo, u okviru festivala Francuske u Hrvatskoj, Rendez-vous" izjavila je Njezina ekscelencija.

U ime ministarstva kulture RH pomoćnik ministra Vladimir Stojsavljević, nakon konferencije za medije, istaknuo je značaj i dugu tradiciju Pulskog filmskog festivala. "Ministarstvo kulture financijski podupire festival u iznosu od 1,8 milijuna kuna jer uz grad Pulu time podupire obnovu i razvoj audiovizualnih umjetnosti. Ovogodišnja manifestacija izuzetno je bogata te građankama i građanima pruža uvid u najbolje što su naši filmaši proizveli. " nadodao je pomoćnik ministra kulture RH Vladimir Stojsavljević.