Novosti

20/07/2015

Grad Pula objavio stanje dugova - potraživanja u pet godina smanjena za 50,3 milijun kuna

Grad Pula danas je na svojim službenim internetskim stranicama www.pula.hrkako je ranije i najavljeno, objavio polugodišnje izvješće o stanju nenaplaćenih dospjelih potraživanja prema Gradu Puli te komunalnim trgovačkim društvima i javnim ustanovama.

Podaci jasno pokazuju kako na dan 30. lipanj 2015. godine ukupna potraživanja prema Gradu Puli iznose 107,2 milijuna kuna, a ako se tom iznosu odbije 7,2 milijuna kuna naknade za uređenje vode koja nisu prihod Grada, ukupna dospjela potraživanja iznose 99,9 milijuna kuna.U odnosu na 2010. godinu, kada su dospjela potraživanja zbog krize i boljeg evidentiranja obaveza dostigla najviši iznos od 150,2 milijuna kuna, danas se taj iznos smanjio za čak 33,4 posto, tj. za 50,3 milijun kuna.Ovaj iznos Gradu duguje 14.615 građana, u iznosu od 41,8 milijuna kuna, dok 2.316 pravnih osoba duguje 58 milijuna kuna.

Naime, prije pet godina uspostavljena je tim za naplatu dugovanja kako bi se ažurnije pristupilo uređenju odnosa između Grada i dužnika. Podsjećamo da je učinkovitost ovog pristupa istaknuta i u nalazu državne revizije za 2013. godinu, objavljenom u srpnju 2014. godine: "U rujnu 2010. osnovan je tim za dospjela, a nenaplaćena potraživanja kojem je cilj ubrzati naplatu potraživanja, pravodobno pokretanje postupaka prisilne naplate, uspostavljanje učinkovitog sustava izrade ovrha i zatvaranje uplata po ovrhama". Dospjeli dugovi realan su prikaz dospjelih dugovanja po kojima Grad Pula smije postupati i poduzimati zakonske mjere za naplatu.

"Nadležne Gradske službe i dalje čine sve što mogu u okviru zakonskih mogućnosti kako bi ubrzali procese naplate dugovanja prema proračunu Grada Pule. Redovno se šalju opomene i ovrhe, a 2011. godine donesen je i akcijski plan s mjerama, uvjetima, kriterijima i postupku naplate potraživanja. Usto, Grad sve moguće mjere naplate poduzima pravovremeno kako do ovrhe, kao posljednje i krajnje mjere naplate, ne bi uopće došlo," izjavio je gradonačelnik Grada Pule Boris Miletić.

Dodatno, građani i pravne osobe su, uz dugovanja prema Gradu Puli, s 30. lipnja duguju i tvrtkama u vlasništvu Grada 51,7 milijuna kuna, a javnim ustanova 1,5 milijuna kuna. Podaci se objavljuju zbirno i bez navođenja podatka o dužnicima budući da je Ministarstva financija stava da prema odredbama Općeg poreznog zakona jedinice lokalne samouprave NISU ovlaštene objavljivati popis dospjelih i nenaplaćenih dugova u drugom obliku. Grad Pula je u postupku pripreme objave ovih podataka prethodno zatražio mišljenje Ministarstva financija, Agencije za zaštitu osobnih podataka i Povjerenika za informiranje te postupio u skladu s njima. Podaci o dospjelim dugovanjima prema Gradu Puli te javnim poduzećima i javnim ustanovama ubuduće će se objavljivati na internetskim stranicama Grada Pule svakih šest mjeseci.

Grad Pula pri samom je vrhu kada je riječ o transparentnosti rada, što je potvrdilo i posljednje istraživanje transparentnosti i otvorenosti rada jedinica lokalne i regionalne samouprave koje je proveo GONG, a nedavno i Institut za javne financije. Osim toga, Ministarstvo financija Republike Hrvatske Pulu svrstava među najučinkovitije gradske uprave u Hrvatskoj po pitanju troškova poslovanja.