Novosti

23/07/2015

Svjetska premijera i međunarodni gosti na Pula Film Festivalu

Jučer, 22.srpnja, s početkom u 22 sata,u sklopu programa za mlade - Dizalica, održana je svjetska premijeradokumentarnog filma Street Kids United II: Djevojke iz Rija. Zajedno s mnogobrojnom publikom, film su po prvi puta pogledale i dvije djevojke iz Rija - Jessica Medeiros Emidio i Claudiane Das Tores Santos koje su zajedno s filmskom ekipom gostovale na 62. Pulskom filmskom festivalu. Zajedno s redateljicom Mariom Clarom, djevojke su nakon projekcije filma spremno odgovarale na pitanja iz publike te ispričale kako je bilo sudjelovati na Svjetskom nogometnom prvenstvu za djecu beskućnike, doživljaje sa snimanja te planove za budućnost. Ovo je po prvi puta u povijesti filmskih festivala u Hrvatskoj da jedan festival ima čak dvije svjetske premijere stranog dugometražnog filma. U privitku e-maila možete pronaći fotografiju s premijere, a ostale možete pronaći na linku u dnu e-maila.

Na projekciji ljubavne drame "Ljeto za Sangaile", redateljice Alantà© Kavaà¯tà©, filma kojeg smo gledali u sklopu Međunarodnog programa 62. Pulskog filmskog festivala, gostovale su glumice iz filma Julija Steponaityte i Aiste Diržiute, a kratak intervju s njima možete pogledati na linku: https://www.youtube.com/watch?v=kK5N1D1bl6E. Naime redateljica Alantà© Kavaà¯tà© ovogodišnja je dobitnica nagrade za režiju na Sundance festivalu.

Na projekciji drame "Bota", filma kojeg smo također gledali u sklopu Međunarodnog programa, gostovala je redateljica Iris Elezi čiji kratki intervjumožete pogledati na linku: https://www.youtube.com/watch?v=LEAPV4sQVcs

Jučer, 22. srpnja, u Hrvatskoj gospodarskoj komori, okupili su se predstavnici brojnih filmskih festivalate pod moderatorskom palicom Mihaija Gligora raspravljali na okruglom stolu pod nazivom i na temu: Kako film nakon festivala može doći do šire publike?. Okrugli stol održan je u sklopu Pula PROfessionalobrazovnog i industrijskog programa 62. Pulskog filmskog festivala. Sveopći zaključak okruglog stola bio je u naglašavanju važnosti kolaboracije - kolaboracije znalaca i upravitelja, no prvenstveno kolaboracije i komunikacije filmskih festivala, i to posebice na hrvatskom području. Više o Okruglom stolu, njegovim sudionicima i zaključcima, možete pročitati u objavi za medije u privitku e-maila.

U Pulskoj Areni, prije večernje projekcije, održana je dodjela nagrade "Vedran Šamanović" koja se i ove godine dodjeluje "filmskom umjetniku koji je u bilo kojoj grani filmske umjetnosti, u kratkom ili dugom metru, inovativnim pristupom proširio granice filmskog izraza u hrvatskom filmu" , a dodijeljena je redatelju Daliboru Bariću, za eksperimentalni film "Nepoznate energije, neidentificirani osjećaj". Nagrada se u sklopu Pulskog filmskog festivala dodjeljuje od 2010. godine, a dobitnika nagrade bira pet filmskih udruga-osnivačica (Hrvatsko društvo filmskih djelatnika, Hrvatska udruga filmskih snimatelja, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Hrvatsko društvo filmskih kritičara i Hrvatski filmski savez).