Novosti

24/07/2015

Svečano otvoren sustav navodnjavanja poljoprivrednih površina Kaznionice u Valturi

U Kaznionici u Valturi svečano je danas otvoren sustav navodnjavanja poljoprivrednih površina kojega su u rad pustili potpredsjednik Sabora Nenad Stazić, ministar pravosuđa Orsat Miljenić, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina i župan Istarske županije Valter Flego. Svečanosti su prisustvovali i gradonačelnik Pule Boris Miletić, generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić te upravitelj valturske kaznionice Josip Trošt.

"Vjerujem kako će ovaj pilot projekt biti putokaz svim ostalim projektima. Njegovom smo realizacijom stvorili konkurentniju poljoprivrednu proizvodnju koja je spremna za globalizirano europsko tržište", kazao je Flego te nadodao kako je poljoprivredi dano ono najpotrebnije - infrastruktura.

"Kao prva županija u Hrvatskoj koja je napravila plan navodnjavanja, Istarska županija je dio projekta navodnjavanja poljoprivrednih površina valturske Kaznionice realizirala upravo kroz ovaj hvalevrijedan pilot projekt", kazao je Miletić. "Ovo ljeto najbolji je primjer što suša znači za poljoprivrednu proizvodnju, a na ovaj način možemo prevenirati eventualne vremenske prilike", prokomentirao je gradonačelnik Pule.

"Riječ je o pozitivnom primjeru i za zatvorski sustav i za poljoprivredu, a Kaznionica u Valturi može poslužiti kao odličan primjer i drugim europskim sustavima", istaknuo je Ivica Šimac.

Ministar poljoprivrede naglasio je kako je izuzetno važno ulagati u navodnjavanje te da je do sada u ovaj sustav uloženo oko 65 milijuna kuna, od čega je Ministarstvo poljoprivrede sudjelovalo s 51 milijunom, a Županija s 4 milijuna kuna.

Potpredsjednik Sabora Nenad Stazić čestitao je na uspjehu svima koji su sudjelovali u realizaciji projekta te nadodao kako su iskorišteni optimalni uvjeti podneblja, dok se s druge strane provodi plemenita resocijalizacija zatvorenika putem društvenog rada.

Inače, Kaznionica upravlja sa 716 ha površine, od kojih oko 300 ha čine šume, a ostalo poljoprivredne površine s prostorima posebne namjene za izvršavanje kazne zatvora. Do 2015. godine mogućnost navodnjavanja bila je moguća na svega 40 ha zbog malih mogućnosti akumulacije vode za navodnjavanje. Izgradnjom sustava za navodnjavanje, s akumulacijom volumena od 632.000 m3, pružila se mogućnost navodnjavanja svih 440 ha poljoprivrednih površina. Troškovi izgradnje sustava navodnjavanja poljoprivrednih površina kaznionice u Valturi u razdoblju od 2012.-2015. godine iznose 60,23 milijuna kuna.