Novosti

31/07/2015

Jednoglasna potpora gradskih vijećnika Uljanik TESU-u d.d.

Na sinoć održanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Pule vijećnici su jednoglasno donijeli izmjenu odluke o sklapanju nagodbe između Grada Pule i Uljanik TESU d.d.te će se tako iznos od 700 tisuća kuna isplatiti u korist navedenog društva s ciljem stabilizacije poslovanja u uvjetima financijske krize. Naime, zbog nepodmirenih dugovanja društva prema Gradu Puli, proveden je prijeboj potraživanja s vrijednošću nekretnina u vlasništvu Uljanik TESU d.d.

Vijećnici su usvojili odluka o davanju suglasnosti na prijedlog Odluke Vlade Republike Hrvatske o pokretanju postupka za realizaciju razvojnog projekta Muzil kao i prijedlog Javnog poziva za iskazivanjem interesa za njegovu realizaciju.

Vlada RH provodi natječaj, a budući da je Grad Pula vlasnik dijela zemljišnih čestica na toj lokaciji, potrebna je suglasnost Grada Pule za raspisivanje javnog poziva. Sam projekt predviđa osnivanje prava građenja na katastarskim česticama na kojima prema važećim prostornim planovima bude predviđena izgradnja, obnova ili rekonstrukcija na rok od 99 godina. Nadalje, predviđa se osnivanje prava služnosti na katastarskim česticama na kojima prema važećim prostornim planovima ne bude predviđena izgradnja, obnova ili rekonstrukcija na rok od 99 godine te dodjela koncesije na pomorskom dobru do 99 godina.

Donesena je i odluka o novom ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela prema kojemu će se dosadašnji upravni odjel za prostorno uređenje i upravni odjel za komunalni sustav i imovinu objediniti u jedan jedinstveni odjel s ciljem povećanja učinkovitosti rada i bržeg rješavanja poslova koji se sada među odjelima preklapaju.

Aktualni sat sinoćnje sjednice otvorio je vijećnik Zrinko Kajfeš (HDZ-HDS) upitavši gradonačelnika Pule Borisa Miletića hoće li Grad dodjeljivati priznanja i nagrade  maturantima pulskih srednjih škola s najboljim rezultatima na državnoj maturi te je predložio izmještanje spomenika marku Maruliću iz parka kralja Zvonimira na primjereniju lokaciju. Gradonačelnik je sugestije prihvatio te je istaknuo kako će nadležni odjeli razmotriti dane prijedloge.

Brunu Jovanović (IDS-HNS-Zeleni) zanimalo je što je s tužbom koju je Zelena Istra podnijela Ustavnom sudu Republike Hrvatske o ocjeni ustavnosti i zakonitosti Odluke o donošenju Generalnog urbanističkog plana i Urbanističkog plana uređenja lučice Delfin, pokrenutog još 2011. godine. "Visoki upravni sud odbacio sve tužbe Zelene Istre čime je dokazano da su se svi postupci vodili sukladno zakonu", odgovorio mu je  pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje Giordano Škuflić.

Roberto Fabris (SDP-HSU-SDSS-HSLS-SDA Hrvatske) upitao je gradonačelnika o uređenju parkova u blizini Arene te o neugodnim mirisima u centru grada i ostalim lokacijama. Miletić je istaknuo kako o Areni danas skrbi Arheološki muzej Istri, a koji je pak u ingerenciji Ministarstva kulture te da svakako zaslužuje primjerenije uređenje. "Što se tiče neugodnog mirisa, nadležna tvrtka Pragrande svakodnevno poduzima niz mjera poput tretiranja enzimima. Podsjećam, izgradnja obalnog kolektora je gotova, ali još nam preostaje dovršiti projekt izgradnje kanalizacije", rekao je gradonačelnik Pule.    

Na upit vijećnika Ivana Lasića (SDP-HSU-SDSS-HSLS-SDA Hrvatske) o početku izgradnje Trga kralja Tomislava na Verudi, Miletić je odgovorio kako je Grad izradio projektnu dokumentaciju te kako će se projekt realizirati u nekoliko faza.  

Među ostalim, sinoć je usvojena odluka o pokretanju postupka brisanja eksploatacijskog polja tehničko-građevinskog kamena Vidrian - kamenolom Tivoli iz registra eksploatacijskih polja kao i Odluka o prihvaćanju mandatnog pisma između Pulapromet d.o.o. i Europske banke za obnovu i razvoj. Umjesto vijećnika Alena Damjanića (IDS-HNS-Zeleni) funkciju zamjenika vršit će Jasmina Simović Medica koja je jučer i položila svečanu prisegu.