Novosti

06/08/2015

50. smotra narodne glazbe i plesa očekuje preko 250 sudionika

Danas je u prostorijama pulske Komunalne palače održana konferencija za novinare na kojoj je najavljen bogat program ovogodišnje 50. po redu smotre narodne glazbe i plesa Istre koja će se održati u subotu 8. kolovoza na pulskom Forumu.
Pročelnica Upravnog odjela za kulturu Grada Pule Jasmina Nina Kamber ovom je prilikom istaknula kako je ponosna što će se ova kulturna manifestacija koja okuplja mnogobrojne pjevače i plesače Istre održati u Puli te se zahvalila svim kulturno-umjetničkim društvima na sudjelovanju i trudu koji ulažu u zaštiti istarske baštine i tradicije.
Vladimir Torbica, pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije pridružio se pohvalama kulturnim udrugama pohvalivši njihovu ljubav prema tradiciji te je poželio da se ova manifestacija provodi barem i sljedećih 50 godina.
Bruno Krajcar, član prosudbene komisije i Odbora smotre narodne glazbe i plesa Istre.zahvalio se organizatorima ove manifestacije Gradu Puli, Istarskoj Županiji i nadležnom Ministarstvu na već tradicionalnoj potpori te je zaželio dobru zabavu svim posjetiteljima.
Gabrijela Peruško Pujas, predsjednica Odbora 50. jubilarne Smotre narodne glazbe i plesa i predstavnica SAKUD-a pridružila se zahvalama organizatorima istaknuvši kako će se cijela manifestacija moći pogledati i na internetu putem prijenosa uživo od 20 sati na stranici www.istralive.com

Na središnjoj smotri nastupit će sudionici koje je s 3 lokalne smotre - središnje, zapadne, sjeverne Istre, Rovinjštine i Poreštine, Puljštine, te Labinštine - izabrala tročlana prosudbena komisija (Vladimir Pernić, predsjednik, Nevia Kožljan i Josip Pino Knapić, članovi)  oko 250 sudionika (kulturno umjetnička društva, brojni pjevači i svirači). Smotra se svake godine održava u drugom istarskom gradu, a prošle je godine Puljština preuzela zastavu Smotre u Labinu.
Smotra narodne glazbe i plesa Istre započeta je 13. i 14 kolovoza 1966. godine u Motovunu, srcu Istre, kao jedini način da se ova hrvatska kulturna baština otrgne zaboravu, da se očuva, obnovi i kulturološki vrednuje. Tijekom svoje opstojnosti polučila je tada možda i neslućene rezultate, znane samo njenim osnivačima i vizionarima: prosvjetitelju, skladatelju i muzikologu Slavku Zlatiću i Renatu Perniću, muzikologu i tadašnjem glazbenom uredniku Radio Pule. Ovim blagdanom tradicijske kulture- svirke, kante i plesa, jezika i običaja u Hrvata Istre, kantaduri, svirači i plesači iskazujući umijeće i ljubav kroz glazbu i ples, potvrđuju svoj kulturološki korijen.