Novosti

08/08/2015

Održana 50. jubilarna smotra narodne glazbe i plesa Istre

Večeras se na pulskom Forumu održala jubilarna 50. smotra narodne glazbe i plesa Istre, na kojoj su nastupile brojne kulturno-umjetničke udruge i organizacije.

U ime Grada Pule, gradonačelnik Boris Miletić pohvalio je dosadašnju posvećenost i vrijedan rad kulturno-umjetničkih udruga na očuvanja tradicionalne glazbe i plesa Istre poručivši kako je Istra pravi primjer multikulturalnosti, no kako i ona posjeduje svoju vlastitu vrijednu kulturu koju valja sačuvati i na koju treba biti ponosan.

Vladimir Torbic, pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije okupljenima je simbolično kazao kako je nemoguće iščupati onaj narod koji ima i koji njeguje svoje korijene.

Na središnjoj smotri nastupili su sudionici s 3 lokalne smotre - središnje, zapadne, sjeverne Istre, Rovinjštine i Poreštine, Puljštine, te Labinštine - izabrala tročlana prosudbena komisija (Vladimir Pernić, predsjednik, Nevia Kožljan i Josip Pino Knapić, članovi) oko 250 sudionika (kulturno umjetnička društva, brojni pjevači i svirači). Smotra se svake godine održava u drugom istarskom gradu, a prošle je godine Puljština preuzela zastavu Smotre u Labinu.

Smotra narodne glazbe i plesa Istre započeta je 13. i 14 kolovoza 1966. godine u Motovunu, srcu Istre, kao jedini način da se ova hrvatska kulturna baština otrgne zaboravu, da se očuva, obnovi i kulturološki vrednuje. Tijekom svoje opstojnosti polučila je tada možda i neslućene rezultate, znane samo njenim osnivačima i vizionarima: prosvjetitelju, skladatelju i muzikologu Slavku Zlatiću i Renatu Perniću, muzikologu i tadašnjem glazbenom uredniku Radio Pule. Ovim blagdanom tradicijske kulture- svirke, kante i plesa, jezika i običaja u Hrvata Istre, kantaduri, svirači i plesači iskazujući umijeće i ljubav kroz glazbu i ples, potvrđuju svoj kulturološki korijen