Novosti

19/08/2015

Predstavnici Grada Pule ugostili Garryja Kasparova

Danas je u prostorijama Komunalne palače u Puli održan svečani prijem za šahovsku legendu Garryja Kasparova, a povodom šahovske simultanke s dvadesetak igrača koja će se održati danas u 19 sati u Domu hrvatskih branitelja.

U ime Grada Pule Kasparova je ugostila zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci, poželjevši mu srdačnu dobrodošlicu i zahvalivši mu se na ovom iznimnom šahovskom događaju koji će podjednako promovirati i grad kao i ovaj plemeniti sport.

Zlatko Klarić, jedan od organizatora događaja, pojasnio je ukratko pravila šahovske simultanke, naglasivši kako očekuje zanimljivu borbu i veliki publicitet ovog događa, dok je direktorica Turističke zajednica grada Pule Sanja Cinkopan Korotaj izrazila nadu da će unatoč tomu što je kiša odgodila mogućnost da se ovaj veliki spektakl odvije u Areni, večeras svi moći uživati u pravom šahovskom spektaklu.

Garry Kasparov, koji je od prošle godine i hrvatski državljanin, pozdravio je sve okupljene te im se zahvalio na gostoprimstvu. Odgovarajući na mnogobrojna novinarska pitanja podsjetio se svojih najranijih dana, istaknuvši kako je za djecu iznimno važno da se već od šeste godine upoznaju s igrom šaha koja, kako to posljednja istraživanja i dokazuju, uvelike pospješuju umne sposobnosti djece.

Egzibicionu šahovsku simultanku Kasparov, jedan od najboljih šahista svih vremena, odigrat će s ljudima iz javnog života te predstavnicima škole šaha - kadetima iz Pule, Poreča i Rijeke. Među ostalima, Kasparov će "snagu" odmjeriti s ministrom branitelja Predragom Matićem, zamjenikom ministra turizma Daglasom Koraca, istarskim županom Valterom Flegom, gradonačelnikom grada Pule Borisom Miletićem, bivšim predsjednikom Ivom Josipovićem, Michaelom Gloverom iz NK Istre, glazbenikom Brunom Krajcarom i drugima, najavila je Cinkopan Korotaj.

Treba naglasiti kako će simultanka prvenstveno promovirati projekt "Šah uz školu"  koji financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i koji se trenutačno provodi u sklopu izvannastavne aktivnosti u desetak zagrebačkih škola, a planira se uvesti u ostale škole u Hrvatskoj. U Puli, smatra Klarić, postoji izvrsna podloga jer grad gaji dugu tradiciju igranja šaha i ima odlične učitelje koji mogu prenijeti svoje znanje na mlađe generacije. Naime, Šahovski klub Pula dogodine slavi punih sedam desetljeća djelovanja.