Novosti

03/09/2015

Obilježavanje 24. obljetnice 119. brigade

Povodom obilježavanja 24. obljetnice osnutka 119. brigade Hrvatske vojske, osnovane 7. rujna 1991. godine, predstavnici Istarske županije i Grada Pule danas su u prostorijama Istarske županije za izaslanstvo te vojne postrojbe priredili svečani prijem.  Delegaciji je čestitke u ime Grada Pule uputio zamjenik gradonačelnika, Fabrizio Radin istaknuvši  značaj obilježavanja obljetnice, poručivši kako je važno da se na svečan način prisjetimo tog povijesnog datuma. Čestitke Brigadi  u ime Istarske županije uputio je i pročelnik Upravnog odjela za održivi razvoj, Josip Zidarić te je naglasio  kako loša sjećanja treba staviti na stranu, a dobra zauvijek sačuvati.

Marijan Mužinić iz 119. brigade iznio je program obilježavanja koji je započeo danas i traje do ponedjeljka 7. rujna sa središnjim događanjem u subotu u Puli kada će se upaliti svijeće poginulim braniteljima iz 119. brigade i položiti  vijenci  na Središnji križ na gradskom groblju, te na Spomenik poginulim braniteljima u parku Franje Josipa. Osim u Puli program se u idućih nekoliko dana obilježava i u drugim istarskim gradovima u sklopu koje će se posjetiti gradske uprave u Rovinju i Labinu.

Mužinić je zahvalio Gradu Puli i Istarskoj županiji što sve ove godine pomažu u organizaciji obilježavanja obljetnice, te je zajedno sa svojim borcima podsjetio na ratnu 1991. godinu kada su imali snage i sačuvali ovo područje od ratnih razaranja.

"119. Brigada bila je dostojna i uzorna brigada koja je zadaće izvršavala vojno korektno i koju ne prate nikakvi loši tragovi" naglasio je Branko Bošnjak prvi zapovjednik brigade još jednom podsjetivši kako su život izgubili sedmero pripadnika brigade a njih 82 je bilo ranjeno. Također je istaknuo kako se prostor uspio sačuvati uz veliku potporu lokalnih vlasti te zaključio da vojna jedinica može biti na ponos cijelog ovog kraja jer su vojnici dali sve od sebe i omogućili suživot kakav se danas uživa u Istri.