Novosti

08/09/2015

Gradonačelnik Miletić primio zbor "Cantus PoPuli"

Gradonačelnik Pule Boris Miletić danas je u prostorijama Komunalne palače primio članove pulskog zbora Cantus PoPuli povodom iznimnog uspjeha na 19. međunarodnom pjevačkom natjecanju CHORUS INSIDE koje je od 26.- 29. kolovoza 2015. godine održano u Rovinju. Cantus PoPuli, kao najmlađi zbor po dužini rada i djelovanja u gradu Puli, odnio je apsolutnu pobjedu u C kategoriji (sakralne i duhovne glazbe) te je jedini pobjednički hrvatski zbor na spomenutom natjecanju.

"Veseli me što kroz sport, kulturu i glazbu možemo promovirati naš grad i što naši ljudi stvaraju ovakvu glazbenu ljepotu. Kultura  je univerzalna, bez barijera i lako razumljiva među ljudima i stoga sam posebno ponosan što je grad Pula u užem krugu za titulu Prijestolnice kulture 2020. godine", naglasio je gradonačelnik podsjetivši kako Pula ima potencijala za osvajanje ovog prestižnog naslova.

Zboru je, nadalje, zaželio puno veselih nota i uspjeha u radu.

Predsjednik zbora Albert Šverko zahvalio se što Grad Pula prepoznaje trud i veliki uspjeh koji je zbor postigao u samo 10 mjeseci djelovanja.  "Ne znam je li se tko u povijesti usudio tako "mlad" pristupiti tako velikom natjecanju i pobijediti. Mi smo uporni, grizemo i rezultati se vide. S ponosom nosimo glas o našem gradu i istarskoj ljestvici" kazala je dirigentica zbora Tatjana Merkl.

Nakon prijema, zbor je ispred Gradske palače u glas otpjevao nekoliko pjesama i privukao pažnju radoznalih prolaznika.

Podsjetimo, mješoviti pjevački zbor Cantus PoPuli djeluje od 28. listopada 2014. godine, a već imaju niz nastupa iza sebe. U C kategoriji sakralna i polifona glazba, ujedno i najtežoj i najzahtjevnijoj kategoriji međunarodnog natjecanja,  u izuzetno jakoj konkurenciji, uvjerljivo i zasluženo pobijedio je pod vodstvom dirigentice Tatjane Merkl, prezentirajući se vrlo zahtjevnim repertoarom: "Gaudete" - Anonimus; "Gabriels Oboe" - E. Morricone; "Halleluyeah"- B. Starca i "Joseph Fili David" - J. Busto.

Nagradu i visokih 24,62 bodova dodijelio im je tročlani žiri sastavljen od vrhunskih dirigenata i glazbenih pedagoga: Predsjednik žirija Neven Radaković - Hrvatska, Aneta Nikolaeva - Rusija i Elena Marian - Moldavija.

Kao apsolutnim pobjednicima C kategorije, zboru "Cantus PoPuli" pripala je čast pjevati na zatvaranju i ceremoniji dodjele nagrada u dvorani Adrisa u Rovinju, uz još dva pobjednička zbora i troje pobjedničkih solista.

Na natjecanju su sudjelovali zborovi i solo pjevači iz Hrvatske, Italije, Poljske, Moldavije i Armenije.