Novosti

08/09/2015

Projekt pravilne prehrane nastavlja se u pulskim osnovnim školama

Na današnjoj su konferenciji za novinare u Komunalnoj palači najavljene novosti na projektu "Promocija pravilne prehrane u osnovnim školama na području grada Pule" te je prezentirana Knjiga recepata - školske kuharice.

Zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci kazala je kako se ovaj projekt, nastao u suradnji Grada Pule i Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, održava već treću godinu zaredom u svih 11 pulskih osnovnih škola. Kako bi osigurao sve osnovne preduvjete za uspjeh i realizaciju samoga projekta, Grad je do danas uložio preko dva milijuna kuna u opremanje školskih kuhinja po HASAP standardima i u sustav edukacije osoblja. "Vrlo je važno nastaviti pozitivnu priču iz naših vrtića u kojima je kvaliteta prehrane na vrlo visokoj razini te je potrebno posebnu pažnju posvetiti pravilnoj prehrani u školama. Prema prošlogodišnjim podacima, školsku marendu je konzumiralo preko 2100 učenika, dok je njih 620 bilo uključeno u cjelodnevni boravak", naglasila je Puh Belci.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović kazao je kako je pri implementaciji ovog projekta Grad Pula krenuo na ispravan način, stvorivši osnovne uvjete koji su poslužili kao svojevrsan temelj za buduću nadogradnju. "Ovaj naš, pulski primjer dobre prakse preuzimaju druge županije i gradovi iz Hrvatske koji uče iz našeg primjera i primjenjuju ga na svoj sustav", nadodao je Stojanović.

Detaljnije o novoj Knjizi recepata - školske kuharice govorila je voditeljica programa Olga Dabović Rac koja je i jedan od autora knjige. Kazala je kako je knjiga rezultat dugogodišnje suradnje Grada, Zavoda i osnovnih škola. "Knjiga sadrži primjere marendi spravljane na dosadašnjim susretima, dio u kojemu su navedeni stvarni jelovnici svih osnovnih škola, kao i naši prijedlozi obroka, a na kraju se nalaze i kulinarski savjeti te recepti naših školskih kuhara", pojasnila je Dabović Rac.

Roberto Zović, kuhar iz Osnovne škole Vidikovac, pojasnio je kako su kuhari ovogodišnju edukaciju iskoristili kako bi više naučili o iskoristivosti namirnica i načinu pripreme, odnosno procesa termičke obrade. "Trebalo je osmisliti zdrave obroke koji sadrže jednostavne i nutritivno vrijedne namirnice, a da su pritom ukusne i primamljive djeci", nadodao je Zović.

Ravnateljica Osnovne škole Šijana Alma Tomljanović pohvalila je projekt kazavši kako je njime napravljen veliki iskorak, prije svega u edukaciji kuhara i kvaliteti školskih marendi. "Prilog u tome govori činjenica da sada školsku marendu konzumira 340 učenika od njih ukupno 524 koji pohađaju našu školu", nadodala je Tomljanović.

Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Elvira Krizmanić Marjanović za kraj je navela kako je bitno raditi edukaciji i prevenciji kako bi djeca izrasla u zdrave mlade ljude.