Novosti

09/09/2015

Sutra se otvara Gerontološki centar Vila Trapp Pula

Na današnjoj tiskovnoj konferenciji održanoj u pulskoj Komunalnoj palači najavljeno je otvaranja Gerontološkog centra Vila Trapp u Puli.

Zašto je ovaj projekt važan za Pulu uvodno u svom obraćanju navela je zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci: "Gerontološki centar bavit će se djelatnošću koja je prijeko potrebna našem Gradu, a radi se o dodatnoj skrbi i brizi za naše najstarije građane. Prema nedavnom istraživanju objavljenom u strateškom dokumentu "Slika zdravlja Grada" Pula je svrstana u kategoriju gradova s vrlo starim stanovništvom te su sukladno tome, nakon djece i mladih starije osobe postale prioritetnom skupinom."

Zamjenica gradonačelnika je nadodala kako se Gerontološki centar tako nadovezuje na aktivnosti koje Grad provodi u sklopu svoje politike socijalne skrbi. Isto tako istaknula je kako se Grad prepoznao važnost ovog projekta te se u ovaj projekt uključio logistički ustupivši bez naknade prostor od 120 m2 u Vili Trapp na korištenje za obavljanje djelatnosti centra. Grad će u sklopu projekta isto tako učestvovati  u izradi Vodiča za starije osobe koji će im nuditi informacije o uslugama koje se pružaju u našem gradu.

O projektu Gerontološkog centra, koji pruža sveobuhvatnu podršku za starije i nemoćne osobe, i to besplatno za vrijeme trajanja projekta, podrobnije je kazala ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe"Alfredo Štiglić", ujedno i voditeljica projekta Vesna Grubišić-Juhas. "Projekt se sastoji od šest elemenata od kojih je prvi sutrašnje svečano otvaranje Gerontološkog centra", kazala je ravnateljica. U Gerontološkom centru odvijat će se aktivnosti dnevnog boravka, savjetovališta za starije osobe, radionice za članove obitelji, javne tribine te će se nalazit sjedište pomoći u kući.

"Uslugu Dnevnog boravka za sada će koristiti 10 starijih osoba, a za još 20 starijih osoba osigurat će se usluga putem pomoći u kući", kazala je Grubišić-Juhas te je nadodala kako će se o starijim i nemoćnim osobama skrbiti preko 20 osoba, što volontera, što osoba koje će se u sklopu projekta prekvalificirati kroz edukaciju za njegovatelje. Za kraj ravnateljica je istaknula kako projekt traje 14 mjeseci, a ukupni troškovi projekta iznose 1.447.254,65 kuna dok bespovratna sredstva dobivena iz Europskog fonda iznose 1.344.490,70 kuna. Također, zahvalila se Gradu i Županiji na financijskoj pomoći pri adaptaciji objekta. Naime, radove su  djelomično sufinancirali Istarska županija sa iznosom od 37.450,00 kuna i grad Pula sa iznosom od 38.878,00 kuna.

Ispred partnera Sindikata umirovljenika Hrvatske, Zorica Drandić kratko je prokomentirala činjenicu da se udio starijih osoba znatno povećava i da se sukladno tome povećavaju i potrebe za širenjem mreže socijalnih usluga, a da ovaj projekt doprinosi upravo tome.

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije Sonja Grozić-Živolić objasnila je kako je glavni cilj omogućiti razvoj dostupne socijalne i zdravstvene skrbi, razvoj usluga i potpora starijim osobama i njihovim obiteljima i to u institucijama i izvan njih. Naime, nastoje se razvijati programi koji unaprjeđuju i promoviraju aktivno i zdravo starenje, nove usluge koje promoviraju pomoć u kući te uvođenje novih usluga i unaprjeđenje postojećih u institucionalnoj skrbi.

"Sve je više starijih osoba koji žive sami i koji nemaju nikoga de se o njim brine", konstatirala je pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Elvira Krizmanić Marjanović te je nadodala kako upravo iz tog razloga Grad ulaže preko 2 miliona kuna u razne vrste pomoći za naše najpotrebitije građane, od pomoći u kući do donošenja jednog obroka dnevno. Nadodala je kako za osobe straije životne dobi postoji i Čitaonica kluba umirovljenika u kojoj se organiziraju razne aktivnosti

Riječ je o projektu koji Dom za starije i nemoćne osobe "Alfredo Štiglić" provodi zajedno s Ministarstvom socijalne politike i mladih te Hrvatskim zavodom za zapošljavanje u okviru Operativnog programa "Razvoj ljudskih potencijala" 2007. - 2013., a koji se sufinancira sredstvima Europskog socijalnog fonda "Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici - faza3". Partneri na projektu su Grad Pula, Sindikat umirovljenika Hrvatske te Hrvatski zavod za zapošljavanja - Područni ured Pula.