Novosti

10/09/2015

Otvoren Gerontološki centar Vila Trapp Pula na Verudi

Vidno zadovoljni i veseli korisnici Gerontološkog centra Vila Trapp Pula danas su prisustvovali njegovu svečanu otvaranju. "Ovo je nešto prekrasno. Nemam riječi. Presretna sam i zahvalna svima koji su nam omogućili da se ovdje družimo i pomažemo", kazala je jedna od korisnica novootvorenog Gerontološkog centra koji je u sljedećih 14 mjeseci za vrijeme trajanja projekta besplatan za korisnike.

Svečanom otvorenju prisustvovala je u ime Grada Pule zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci, istarski župan Valter Flego, ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Alfredo Štiglić Vesna Juhas te predsjednica Pulske podružnice Sindikata umirovljenika Hrvatske Neta Živković.

Zamjenica gradonačelnika je istaknula kako je Pula drugi po redu grad u Istri po postotku starije populacije, čak njih 19 posto je starije od 65 godina, te je stoga Grad Pula aktivno uključen u aktivnosti i programe za osobe strije životne dobi. "Ostvarenjem ovoga projekta osigurana je dodatna skrb za starije i nemoćne o kojima Grad Pula itekako brine. Dokument Slika zdravlja Grada Pule, pokazuje veliki postotak starije populacije što je još jedan od razloga za provođenje ovog projekta", istaknula je Puh Belci. Osvrnuvši se na "početak priče", kada je prije godinu dana ovdašnji prostor bio mjesto malog dječjeg vrtića koji se zatvorio, zamjenica gradonačelnika je naglasila kako se prostor sačuvao za društvenu svrhu te da je ponovno stavljen u funkciju na najbolji mogući način.

 "Ovaj Centar rezultat je, prije svega, predanih ljudi koji zajedničkim snagama rade na ovako značajnim projektima i kojima se ovom prilikom zahvaljujem", kazala je Juhas podsjetivši kako je nositelj projekta Gerontološkog centra Dom za starije i nemoćne Alfredo Štiglić, uz partnere Grad Pulu i Sindikat umirovljenika Hrvatske. Juhas je navela da osnovni ciljevi projekta obuhvaćaju osnivanje i rad Gerontološkog centra koji pruža sveobuhvatnu podršku za starije i nemoćne osobe, povećanje zaposlenosti, rasterećenje od brige te usklađivanje poslovnih i obiteljskih obaveza članova obitelji koje skrbe o ovisnom članu.

"Zahvalna sam svima koji su sudjelovali u ovom projektu i omogućili mojoj generaciji da koristi jedan ovakav prelijep prostor. Sretna sam što imamo ovakvo vodstvo u Puli i Istri koje u granicama svojih mogućnosti prati nas starije", kazala je Živković.

"Naša je obveza pomagati ljudima, posebno stanovništvu treće životne dobi  koji su nam svojim radom puno toga ostavili u nasljeđe. Razvijamo veliki broj projekata i programa kako bi starijoj populaciji s područja Pule, ali i cijele Istre olakšali život", istaknuo je župan Flego, naglasivši da su najvažniji županijski programi usmjereni upravo prema ljudima i njihovim potrebama.

Gerontološki centar Vila Trapp Pula projekt je koji Dom za starije i nemoćne osobe "Alfredo Štiglić" provodi zajedno s Ministarstvom socijalne politike i mladih te Hrvatskim zavodom za zapošljavanje u okviru Operativnog programa "Razvoj ljudskih potencijala" 2007. - 2013., a koji se sufinancira sredstvima Europskog socijalnog fonda "Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici - faza 3".

Kao partner u projektu, Grad Pula se uključio i logistički, ustupivši na korištenje bez naknade prostor od 120 metra kvadratnih u Vili Trapp za obavljanje djelatnosti centra. Grad će u sklopu projekta učestvovati i u izradi Vodiča za starije osobe koji će im nuditi informacije o uslugama koje se pružaju u gradu.

U Gerontološkom centru odvijat će se aktivnosti dnevnog boravka, savjetovališta za starije osobe, radionice za članove obitelji, javne tribine te će se nalaziti sjedište pomoći u kući.

Uslugu Dnevnog boravka za sada će koristiti 10 starijih osoba, a za njih još 20 osigurat će se usluga putem pomoći u kući. O starijim i nemoćnim osobama skrbit će više od 20 osoba, što volontera, što osoba koje će se u sklopu projekta prekvalificirati kroz edukaciju za njegovatelje.

Ukupni troškovi projekta iznose 1.447.254,65 kuna dok bespovratna sredstva dobivena iz Europskog fonda iznose 1.344.490,70 kuna. Grad Pula i Županija financijski su pomogli pri adaptaciji objekta.