Novosti

17/09/2015

Podrška u zajednici TRIP B

U prostorijama Komunalne palače danas je predstavljen projekt "Podrška u  zajednici TRIP B". Projekt doprinosi povećanju kvalitete socijalnih usluga, kvaliteti života i zapošljivosti osoba u potrebi. Projekt ima dva specifična cilja odkojihse prvi odnosi na uvođenje usluge dnevnog boravka za osobe s mentalnim oštećenjima (za 15 korisnika) i usluge psihosocijalne podrške za osobe s invaliditetom i beskućnike (za 42 korisnika). Drugi cilj se odnosi napovećanjekompetencija za tržište rada i zapošljivost osoba s invaliditetom i beskućnika (za 19 korisnika) uz promoviranje zapošljavanja ranjivih skupina (prvenstveno osoba s invaliditetom) i pružanje podrške poslodavcima.

Zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci kazala je kako je Grad, kao suradnik na projektu, prepoznao vrijednosti koje ovaj projekt promiče te važnost pružanja podrške u zajednici. "Grad, kao društveno odgovorna institucija ima za cilj širiti socijalnu mrežu usluga, povezivati dionike te poticati razvoj upravo onih usluga koje podižu standard kvalitete života naših sugrađana, pogotovo onih najpotrebitijih" kazala je Puh Bleci te je nadodala kako će Grad i ubuduće rado biti djelom ovakvih hvale vrijednih inicijativa. Grad Pula ustupio je prostor od 120 kvadrata u Ulici Veli Jože.

U sklopu projekta otvoriti će se dnevni boravak. Ravnateljica Doma za odrasle osobe Vila Maria, Vesna Sperath izjavila je "Boravak predstavlja dio usluga u zajednici te će biti dostupan od siječnja 2016. na na Verudi. Za Dom Vila Maria ovo je važan i veliki iskorak prema novim korisnicima u zajednici. Vrlo individualno ćemo pristupati svakom korisniku zato ih i ovim putem pozivamo da nam se jave u Dom kako bi razgovarali o uključivanju u projekt."

U sklopu projekta će se pružati i psihosocijalna podrške za beskućnike, invalide rada i osobe s intelektualnim teškoćama. Jasna Vekić, Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa, naglasila je važnost individualnog i grupnog stručnog rada koji će se osigurati za korisnike projekta: "Kroz projekt će se pružati podrška osobi, za njen osobni razvoj i razvoj kompetencija za tržište rada. Oba segmenta usluge su vrlo važna za realnu integraciju naših korisnika u zajednicu."

Treći element projekta je vezan za podršku za zapošljavanje korisnika projekta. Boris Jurevini, predsjednik Udruge invalida rada Istre naglasio je važnost zapošljavanja osoba s invaliditetom: "Osobe s invaliditetom su vrijedni zaposlenici. Ne mora se uvijek raditi o velikim prilagodbama da bi njihova radna produktivnost bila na razini ostalih radnika."

Ozren Catela, predsjednik Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Istarske županije - Pula, naglasio je "Za naše korisnike je važno što projekt omogućavaosnaživanje za život u zajednici. Usluge koje se pružaju kroz projekt: podrška pojedincu, osnaživanje za tržite rada su sve izvaninstitucijski oblici podrške osobi. Odgovaramo na potrebe pojedinca trenutno, ali radimo i na prevenciji i spriječavanju institucionalizacije."

Projekt je započeo 13. srpnja 2015. godine i trajati će 12 mjeseci. Ukupna vrijednost projekta je  1.219.765,55 kn, a 1.134.831,50 kn je sufinancirala Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda u sklopu programa 2007 - 2013.Projekt se provodi u sklopu grant sheme "Širenje mreže usluga u zajednici - faza III". Nositelj projekta je Dom za odrasle osobe Vila Maria, a partneri su: Gradsko društvo Crvenog križa Pula, Udruga invalida rada Istre, Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Istarske županije Pula. Grad Pula je pridruženi suradnik projekta.