Novosti

24/09/2015

Održan Dan Japana u Puli

Danas se po prvi puta na Odjelu za humanističke znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile održao Dan japanske kulture u Puli. Riječ je o događaju organiziranom od strane japanskog veleposlanstva, a koji ima za cilj predstavljanje i približavanje japanske kulture građanima Pule.

Ovom interesantnom programu nazočili su veleposlanik Japana NJ.E. Keji Ide, dekanica Filozofskog fakulteta prof. dr. sc. Valnea Delbianco, pomoćnica pročelnice UO za društvene djelatnosti Irena Peruško te brojni studenti i zainteresirani građani.

Veleposlanik Japana s oduševljenjem je konstatirao kako će Pulu od sada spajati ne samo ljubav prema japanskoj kulturi, već i novi studij. Nadodao je kako će ovaj današnji događaj dodatno doprinijeti jačanju odnosa Japana i Hrvatske.

"Današnja manifestacija savršeno se poklopila s viješću da se od ove akademske godine, nakon godine dana zalaganja i truda, na našem fakultetu pokreće sveučilišni program japanskog jezika i kulture" istaknula je Delbianco te je nadodala kako će program učenja japanskog jezika i kulture biti moguć za studente kao jednopredmetni i dvopredmetni studij, ali i za sve građane koji imaju želju naučiti japanski jezik.

Umjetnice iz Japana demonstrirale su način odijevanja japanskih kimona te su predstavile tehniku japanskog običaja zamatanja predmeta uz pomoć dekorativne marame furoshiki. Posjetitelji su imali priliku okušati se u izradi origamija te doživjeti čajnu ceremoniju i degustaciju zelenog čaja. Također, mogla se pogledati i izložba ikebane.