Novosti

28/09/2015

Hrvatska reprezentacija matematičara posjetila Pulu

Na poziv Grada, Pulu je ovoga vikenda posjetila mlada ekipa matematičara koja je ove godine na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi na Tajlandu ostvarila izvrsne rezultate.

U sklopu boravka u Puli koji je za pobjednike osigurao Grad, učenici su, zajedno sa svojim mentorom, imali priliku posjetiti i Centar za popularizaciju znanosti i inovacija Istarske županije gdje su se upoznali s radom i aktivnostima Centra te s velikim zanimanjem popratili realizaciju raznih pokusa. Prokomentirali su kako je ovaj Centar pravo mjesto za sve mlade te da je prijeko potreban svakoj sredini. Centar mladima nudi mogućnost da na zanimljiv i svima razumljiv način savladaju praktična znanja temeljnih prirodnih zakona kroz interaktivne pokuse. Nakon posjete Centru učenici su se uputili u obilazak pulskih znamenitosti te u istraživanje bogatog kulturnog nasljeđa grada.

Od ukupno 577 sudionika iz 104 zemlje, hrvatska reprezentacija je po prvi puta ušla među 20 najboljih i zauzela izvrsno 15. mjesto. U iznimno jakoj konkurenciji, Adrian Beker osvojio je zlatnu medalju, Petar Orlić, Kristijan Štefanec i Daniel Paleka osvojili su srebrnu medalju, dok je Ivanu Lazariću pripala bronca. Ovaj izniman uspjeh potvrđuje da naši predstavnici svake godine ostvaruju sve bolje rezultate te da se uzastopno nastavlja osvajanje zlatnih medalja koje je započelo prije četiri godine.

Međunarodna matematička olimpijada najprestižnije je matematičko natjecanje na kojem učenici rješavaju vrlo zahtjevne i originalne zadatke iz algebre, kombinatorike, geometrije i teorije brojeva.