Novosti

29/09/2015

U Puli otvoren studentski dom i restoran

Na dan kada je prije devet godina usvojen Zakon o osnivanju pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile, danas je u Puli svečano otvoren studentski dom i restoran i to uručenjem ključa, rada pulskog umjetničkog kovača Antona Čonkaša predsjedniku Studentskoga zbora pulskog Sveučilišta Kristijanu Tomičiću.

Prilikom današnje svečanosti, rektor Sveučilišta Alfio Barbieri zahvalio je svima koji su sudjelovali u ostvarivanju ovog kapitalnog projekta za koji je kazao kako će u velikoj mjeri povećati kvalitetu studiranja u Puli. S time s složio i predsjednik Rektorskog zbora Hrvatske Pero Lučin koji je dodao kako će sveučilišni kampus biti središte i temelj visokog obrazovanja u Istri.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić podsjetio je kako je Grad Pula od samog početka snažno podržao ideju izgradnje sveučilišnog kampusa te je upravo to bio jedan od prvih ugovora koji je 2006. godine u ime Grada potpisao s nadležnim ministarstvom. "Osnivanje pulskog Sveučilišta bila je prava odluka jer Istra zaslužuje imati centar znanja. Pula ima veliki potencijal postati pravi studentski grad i ovo je dodatni korak u tom smjeru. Ulaganje u znanje je najisplativije znanje, a mi ćemo kao Grad i kao uvijek do sad i dalje pomoći našem sveučilištu", kazao je Miletić podsjetivši kako je za izgradnju studentskog doma i menze Grad iz proračuna izdvojio 2,6 milijuna kuna.

Istarski župan Valter Flego dodao je kako će novi kampus doprinijeti da još veći broj studenata odabere upravo Pulu kao mjesto studiranja.

Brojnim okupljenim uzvanicima, predstavnicima istarskih gradova i općina, Ministarstva obrazovanja, te čelnika raznih obrazovnih ustanova, obratio se i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Željko Jovanović koji je među ostalim studentima poželio puno uspjeha u daljnjem studiranju.

Radovi na izgradnji studentskog doma i menze, odnosno rekonstrukcii bivše zgrade ORL i bivše zgrade bolničke kuhinje,  započeli su 2012. godine i vrijedni su 40 milijuna kuna. Ukupna površina dviju građevina iznosi 1.700 četvornih metara, restoran ima184 sjedećih mjesta u zatvorenom i 68 na terasama dok pizzeria ima 72 sjedeća mjesta u zatvorenom i 36 na terasama. Studentski dom bruto površine je 3.000 četvornih metara, broji 72 smještajne jedinice sa 144 postelja i 4 apartmana sa svim pratećim društvenim, uslužnim i upravnim prostorijama. Od toga je predviđeno 5 smještajnih jedinica za boravak i rad osoba sa invaliditetom i smanjenom pokretljivosti. Studentski dom i restoran koristit će pulski studenti te mnogobrojni studenti i profesori koji dolaze u Pulu u sklopu sve razgranatijih programa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.