Novosti

29/09/2015

Građani aktivno sudjeluju u kreiranju proračuna

Na današnjim javnim tribinama svoju priliku da iznesu prijedloge i sugestije za kreiranje proračuna za 2016. godinu imali su stanovnici mjesnih odbora Veruda, Sv. Polikarp-Sisplac i Stoja. "Mi želimo čuti vaše mišljenje, ono nam je dragocjeno" kazala je zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci pozvavši prisutne na dijalog. Pitanja o temama koje se tiču njihovog mjesnog odbora građani su mogli postaviti pročelnicima upravnih odjela Grada Pule te predstavnicima gradskih trgovačkih društava i javnih ustanova.

Uvodno je pročelnica UO za financije i opću Vesna Sajić pojasnila dinamiku izrade proračuna naglasivši kako će nastojati skrojiti verziju proračuna koja će maksimalno zadovoljava potrebe građana grada Pule. Ujedno je konstatirala kako će gradski proračun i iduće godine ostati na nivou 2015. Spomenula je i da se Grad priključio projektu "Participativno budžetiranje: građani nadziru lokalni proračun" koji se provodi u suradnji s Zelenom Istrom, a s ciljem da se građanima omogući aktivno sudjelovanje u donošenju gradskog proračuna.

Stanovnik MO Veruda iznio je prijedlog o uvođenju jednosmjernog prometovanja i parkirališnih mjesta duž Krležine ulice smatrajući da bi se time riješio problem parkiranih automobila koji trenutno otežavaju prolazak pješaka nogostupom. Tamara Plec iz UO za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu kazala je da je Odjel upoznat s navedenom problematikom te da radi na iznalaženju rješenja. Nadodala je da se trenutno razmatra gradska površina koja bi se mogla prenamijeniti u svrhu izrade parkinga. Na pitanje vezano za stanje oko uređenja Trga kralja Tomislava Plec je kazala kako je riječ o jednoj od najznačajnijih gradskih investicija. Pojasnila je kako se planira etapno izvođenje radova te da je do sada, u sklopu pripremnih radova, koji se odvijaju planiranom dinamikom, već izrađeno idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje, izvedeni geotehnički radovi te izrađeni svi idejni, kao i glavni projekt. Razmotrit će se i dva prijedloga oko spajanja dosadašnjih "slijepih" ulica s glavnom prometnicom sa svrhom smanjivanja gužve i osiguranja bolje protočnosti prometa konstatirala je Plec.

Tribina je nakon Verude nastavljena u prostorijama MO Sv. Polikarp-Sisplac i MO Stoja gdje je građane zanimalo u kojoj je fazi uređenje šetnice koja se proteže od ulice Valsaline do početka Tommaseove ulice. Plec je priopćila kako je projektna dokumentacija napravljena i da će izdavanje građevinske dozvole uslijediti nakon što se zgotovi parcelizacija koja je u tijeku. Također je nadodala da se ovaj prijedlog planira uvrstiti u program investicija za sljedeću godinu. Građane je zanimala i lokacija gradnje bazena na što je Puh Belci odgovorila da je ona pored Doma sportova "Mate Parlov" najizglednija iz razloga što bi tada Pula dobila jedan potpun sportsko rekreacijski kompleks.

Javne rasprave nastavljaju se dalje, a sljedeća je na rasporedu je sutra te će obuhvatiti MO Vidikovac i MO Nova Veruda u 16,00 i MO Veli Vrh i MO Šijana u 18,00 sati. Osim tribine,  građani mogu sudjelovati u kreiranju proračuna i putem nove web stranicewww.proracun.pula.hr.