Novosti

30/09/2015

Održane posljedne javne tribine za građane



Danas u poslijepodnevnim satima održane su i posljednje javne tribine za mjesne odbore Nova Veruda i Vidikovac te Veli Vrh i Šijana namijenjene građanima koji su svojim prijedlozima pomogli u kreiranju gradskog proračuna za 2016. godinu.

Uvodno je pročelnica UO za financije i opću Vesna Sajić pred predstavnicima Grada Pule i direktorima gradskih tvrtki te 50-tak stanovnika MO Vidikovac i MO Nova Veruda pojasnila dinamiku izrade proračuna naglasivši kako će zajedno s građanima nastojati skrojiti verziju proračuna koja će maksimalno zadovoljava potrebe građana grada Pule. Ujedno je konstatirala kako će gradski proračun i iduće godine ostati na nivou 2015. Spomenula je i da se Grad priključio projektu "Participativno budžetiranje: građani nadziru lokalni proračun" koji se provodi u suradnji sa Zelenom Istrom, a s ciljem da se građanima omogući aktivno sudjelovanje u donošenju gradskog proračuna.

Na početku javne tribine Vedranu Grozdanić iz MO Nova Veruda zanimalo je kada će Grad Pula krenuti s uređenjem i saniranjem gradske površine u De franceschijevoj ulici. Tamara Plec, voditeljica Pododsjeka za održavanje i promet u Upravnom odjelu za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu pojasnila je kako su nakon isključenja plina stvoreni uvjeti za sanacijom prostora, te kako će i sama sanacija uskoro krenuti. Napomenula je međutim kako se na cijelom prostoru Nove Verude nalaze mnogobrojni primjeri nepravilnog korištenja ili zloupotrebe javnog prostora od strane pojedinih građana te kako je važno da se provjeri cijeli prostor uz osiguranje protupožarnih putova. Branka Kovača Vujačića zanimalo je zašto se ne kažnjavaju vozači koji voze iznad dopuštene brzine u kvartovskim ulicama, na što mu je pojašnjeno kako se za isto brine policija te kako je zasigurno potrebno pojačati policijske ophodnje ukoliko dolazi do učestalog kršenja prometnih propisa o brzini. Predsjednik mjesnog odbora Nova Veruda Vlado Šegon zatražio je veće ovlasti mjesnim odborima ustvrdivši kako je potrebna i informatička preinaka na službenoj stranici www.pula.hrkako bi se više naglasila uloga mjesnih odbora i omogućilo češće sudjelovanje stanovnika u raspravama. Gordanu Brajković zanimala je Odluka koja je donesena na razini jedinice lokalne samouprave Grada Pule, a po kojoj je zabranjeno postavljanje antena u stambenim naseljima. Zamjenica pročelnika UO za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu Ingrid Bulian napomenula je kako je nakon spomenute Odluke na lokalnoj razini donesen novi Zakon na razini Republike Hrvatske koji dozvoljava postavljanje antena bez potrebne suglasnosti jedinica lokalne ili regionalne samouprave. Predsjednik Gradskog vijeća Robert Cvek podržao je građane koji su se protivili postavljanju antene na područje stambenog naselja poručivši kako Grad Pula ima otvorena vrata za prijem svih građanima, ali je ujedno podsjetio da Grad nema nadležnost, niti mogućnost zabranjivanja spomenutih radova.

Posljednja javna tribina ove se godine održala u prostorijama OŠ Veli Vrh za mjesne odbore Veli Vrh i Šijana pred 40 građana. Predsjednik mjesnog odbora Veli Vrh pripremio je upite stanovnika svog mjesnog odbora među kojima je bilo najviše pitanja vezanih uz infrastrukturne radove sljedećih ulica: Bunarska cesta, ulica Fojba, Brunjakova ulica, Paduljski put i Jeromelina ulica, ali i pitanje vezano uz početak izgradnje dječjeg igrališta u Sponzinoj ulici. Tamara Plec pojasnila je kako je najčešći problem infrastrukturnih radova rješavanje imovinsko-pravnih odnosa navodeći kako je završena projektna dokumentacija te je izgradnja već započela. Ustvrdila je kako će se uskoro krenuti i s uređenjem drugog ogranka Brunjakove ulice te kako će Jeromelina ulica uskoro dobiti kompletnu rekonstrukciju. Za ostale ulice napomenula je kako je za rješenje Paduljskog puta veliki problem odvodnja o čemu se intenzivno razmišlja, dok ulicu Fojba čeka dug posao rješavanja imovinsko-pravnih odnosa. Dobre vijesti stigle su za djecu i mlade u Sponzinoj ulici gdje će se sljedeće godine u potpunosti sagraditi novo dječje igralište. Mladen Miljevac iz mjesnog odbora Veli Vrh postavio je pitanje o mogućnostima dobivanja energetskog certifikata za obiteljske kuće. Pročelnik ureda Grada Pule Aleksandar Matić objasnio je kako je Fond za energetsku učinkovitost nadležan te kako je upravo raspisan natječaj za višestambene zgrade koji se putem svojih upravitelja mogu prijaviti na natječaj, dok je za obiteljske kuće nadležan sam Fond. Borivoja Bata zanimala je izgradnja kanalizacijskih sustava u naselju, na što mu je Vedrana Rakovac iz Pragrandea poručila kako je projekt već izgrađen te kako će početak radova ovisiti o rješavanju imovinsko-pravnih odnosa. Alena Drandića iz mjesnog odbora Šijana zanimalo je kada će se izgraditi dječje igralište u Vitasovićevoj ulici, te uređenje Benčićeve ulice. Plec je odgovorila kako će se izgraditi posve novo dječje igralište, te kako je program za njegovu izgradnju već planiran za sljedeću godinu. Poručila je i kako je u tijeku izdavanje građevinske dozvole za Benčićevu ulicu o čemu ovisi i završetak projektne dokumentacije.

Na kraju javne tribine direktor Herculanee Igor Stari građanima je predstavio pripremu za EU projekt u sklopu koje se planira realizacija cjelokupnog sustava odvodnje, napomenuvši kako će uskoro posjetiti mjesne odbore kako bi građanima iz prve ruke predstavio ovaj iznimno značajan projekt za razvoj grada. Iskoristio je priliku kako bi podsjetio stanovnike Velog Vrha na početak provedbe novog sustava prikupljanja otpada objasnivši ukratko osnovne smjernice ovog projekta.