Novosti

02/10/2015

Istra obilježava deset godina palijativne skrbi

Danas je u Hotelu Park Plaza Histria u Puli započela međunarodna konferencija o palijativnoj skrbi pod nazivom "Deset godina palijativne skrbi u Istri" na kojoj će biti predstavljen desetogodišnji put organiziranja i djelovanja palijativne skrbi u Istri.

Srdačnu dobrodošlicu na konferenciju sudionicima zaželio je ravnatelj Istarskih domova zdravlja Ante Ivančić. Dodao je kako je povod ovog skupa ne samo obilježavanje desete godišnjice, već i želja da se razgovara o navedenoj problematici te da se razmijene mišljenja i iskustva stručnjaka iz područja palijativne skrbi. Naime, na konferenciji sudjeluje preko 250 stručnjaka iz spomenutog područja.

Čestitkama na deset godina upornosti, ustrajnosti te uloženom trudu pridružila se i Sanja Predavec, predstavnica Ministarstva zdravlja, dok je pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Grozić-Živolić naglasila kako smatra da Istra ima što za pokazati cijeloj Hrvatskoj i šire. "Ovo za nas nije samo konferencija o palijativnoj skrbi,  za nas ovaj dan predstavlja pravu svečanost  i slavlje postignutog nakon niza godina truda i rada." istaknula je Grozić-Živolić.

Zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci napomenula je kako je prošle godine na Gradskom vijeću donesen dokument  pod nazivom Slika zdravlja Grada Pule koji sadrži odabrane prioritete među kojima je i ciljana skupina "Starije osobe i palijativna skrb". "Želim naglasiti kako je nedavno potpisano Pismo namjere o ostvarivanju suradnje na realizaciji projekta osnivanja ustanove za palijativnu skrb između Grada, Županije i porečko -pulske biskupije" kazala je Puh Bleci te je naglasila kako nada skorašnjoj realizaciji tog značajnog projekta.

Nakon uvodnih riječi uslijedila su predavanja medicinskih stručnjaka iz područja palijative.