Novosti

14/10/2015

Najavljena prezentacija priručnika za inkluzivno volontiranje "Želim volontirati"

U petak, 16. listopada, u 18.00 sati u dvorani Gradske knjižnice i čitaonice Pula održat će se javna prezentacija priručnika za inkluzivno volontiranje "Želim volontirati", najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u pulskoj Komunalnoj palači.

Priručnik je izrađen u sklopu EU projekta "Jačanjem kapaciteta do socijalne uključenosti", čiji je nositelj Udruga za promicanje stvaralaštva Art studio, a koji se provodi u partnerstvu s Gradom Pulom i Društvom sportske rekreacije UPAS.

"Riječ o jako dobrom modelu, odnosno školskom primjeru kako Udruge civilnog društva mogu  surađivati s Gradom", istaknula je zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci. Nadodala je kako poziva sve Udruge, koje imaju želju za umrežavanjem i korištenjem europskih sredstava, da se obrate Gradu sa svojim potencijalnim programima. "Grad Pula je od 2014. nositelj certifikata društveno odgovornog poslovanja, čije su neke od temeljnih stavki upravo volontiranje i vraćanje zajednici. Time smo se obvezali da ćemo društvene vrijednosti, kao što je volontiranje, ugraditi u naš Akcijski plan i time stvoriti platformu pomoću koje ćemo intenzivirati te aktivnosti", kazala je Puh Belci.

Voditeljica projekta i urednica priručnika Jovana Prusac-Fabris predstavila je priručnik za inkluzivne aktivnosti, naglasivši da je riječ je o priručniku kojim se želi pomoći organizacijama civilnog društva i potaknuti ih na uključivanje osoba s invaliditetom kao volontere u svoje aktivnosti. "U priručniku su objedinjene dosadašnje aktivnosti, predstavljene su upute i primjeri djelovanja na razvoj pozitivne prakse, inovativne metode koje su se provodile kroz ovaj projekt, a koje drugim organizacijama i javnosti mogu biti od velike pomoći", rekla je Prusac-Fabris te nadodala kako će priručnik dugoročno biti vrijedan resurs za daljnji razvoj pozitivne prakse u organizacijama civilnog društva koje skrbe o osobama s invaliditetom i organizacijama koje provode aktivnosti za opću populaciju.

Projekt "Jačanjem kapaciteta do socijalne uključenosti" sufinanciraju Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, u sklopu Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala 2007.-2013., te Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Sam projekt traje 12 mjeseci, sve do prosinca 2015. godine. Cilj projekta je osnažiti male organizacije civilnog društva u Puli i okolnim općinama za prijavu na Europski socijalni fond, osnažiti ih za upravljanje volonterima, zatim razvijati inovativne umjetničke i sportske volonterske programe za osobe s invaliditetom, formirati Mrežu za inkluzivnu zajednicu te promicati primjere dobre prakse i partnerstva.