Novosti

15/10/2015

Prvi susret Bošnjaka jugoistočne Europe

U Domu hrvatskih branitelja 9. i 10. listopada 2015. održana je  manifestacija pod nazivom:"Susreti Bošnjaka jugoistočne Europe" u organizaciji Bošnjačke nacionalne zajednice Pule. Prema riječima predsjednice te udruge  Almire  Raimović, financijsku potporu je pružio Savjet za Nacionalne manjine Republike Hrvatske, Grad Pula a očekuje se i podrška Istarske županije. Nazočne su  pozdravili saborski zastupnik Nedžad Hodžić i u ime pulskog gradonačelnika Irena Peruško, pomoćnica pročelnika za društvene djelatnosti Grada Pule.

  Prva večer manifestacije bila je posvećena literaturi  u okviru koje se predstavio  književnik Rusmir Agačević, a prije toga otvorena je  izložba slika i rukotvorina. Druga večer bila je u znaku folklora, pjesme i igara, a nastupila  su kulturno-umjetnička društva iz Slovenije (KUD Ljiljan iz Ljubljane), Srbije (KUD Gajret iz Sjenice), Hrvatske (Kud Bosna Istarske županije iz Pule) i sa Kosova  (Šarski behar iz Prizrena).

"Zamislili smo te susrete kao spoj kulture i tradicije Bošnjaka koji žive u dijaspori. Manifestacija je bila  prilika i za susrete, razgovore i razmjenu iskustava iz suživota u različitim sredinama u kojima živimo. Manifestacija je ispunila naša očekivanja i protekla je u duhu našeg plemenitog bošnjaštva, a 1. susret  je omogućio i razgovore o uvijek aktualnoj temi  kako se što bolje integrirati u društvo i postati ravnopravan član zajednice u kojoj živimo, a pri tome ne izgubiti svoj identitet", istaknula je Almira Raimović.