Novosti

16/10/2015

Sudionici međunarodnog znanstvenog skupa na prijemu u Gradskoj palači

U prostorijama pulske Komunalne palače jučer je održan prijem sudionika međunarodnog znanstvenog skupa "Kroatistika unutar slavističkog, europskog i svjetskog konteksta" koji se u suorganizaciji pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile i Matice Hrvatske održava do 17. listopada.

U ime Grada Pule sudionike je pozdravila pročelnica upravnog odjela za društvene djelatnosti Elvira Krizmanić Marjanović koja je, među ostalim izrazila zadovoljstvo što se ovim znanstvenim skupom obilježava i dvadeseta obljetnica osnutka Studija hrvatskog jezika i književnosti pri pulskom Sveučilištu. "Drago mi je što je skup okupio brojne znanstvenike i stručnjake iz nekoliko zemalja, a sam događaj je važan za promociju našeg sveučilišta i kroatistike uopće", kazala je Krizmanić Marjanović ujedno im poželivši ugodan boravak  u Puli. Prijemu je prisustvovala i pomoćnica pročelnice Irena Peruško dok je u ime Istarske županije sudionike pozdravila i pročelnica županijskog upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricia Smoljan.

Cilj znanstvenog skupa koji se održava u Puli je promocija teorijskih i primijenjenih istraživanja iz područja kroatistike unutar slavističkoga, europskog i svjetskog konteksta i okupljanje znanstvenika i znanstvenica čiji znanstveni interes obuhvaća propitivanje i komparaciju aktualnih pozicija i stanja kako hrvatskoga jezika i književnosti, tako i slavističkih, lingvističkih i uopće humanističkih načela među različitim sociokulturnim kontekstima suvremenoga svijeta. Na skupu sudjeluje preko 70 sudionika sa svih hrvatskih sveučilišta i instituta te mnogih europskih, iz Slovenije, Italije, Austrije, Crne Gore, Srbije, BiH, Makedonije, Poljske, Slovačke, Njemačke, Litve, Latvije, Rusije, Ukrajine, Finske u svim akademskim zvanjima - od akademika do doktoranata.