Novosti

16/10/2015

Pulski spomenici s kravatom oko vrata

Povodom Dana kravate koji se obilježava 18. listopada danas je, u pulskom Uredu zastupnika u Europskom parlamentu Ivana Jakovčića, otvorena didaktička izložba "Priča o kravati" a potom su učenici pulske Gimnazije i Škole za turizam i ugostiteljstvo u Puli zajedno s predstavnicima Ustanove Academia Cravatica vezali kravate na spomenike Matka Laginje, Mate Balote, Nikole Tesle i Jamesa Joycea. Otvaranju izložbe  autora koncepcije i tekstova Nikole Albaneže, prisustvovali su  predstavnici Ureda EU zastupnika Ivana Jakovčića, Ustanove Academia Cravatica, Grada Pule, Istarske županije te predstavnici Gimnazije i Škole za turizam i ugostiteljstvo Pula. Didaktička izložba slikovno i tekstualno prikazuje povijesni razvoj kravate, hrvatsko porijeklo i širenje u Europi i svijetu, te njezine simboličke i identitetske vrijednosti kao medija komunikacije.

U ime Grada Pule prisutnima se obratila pročelnica za društvene djelatnosti Elvira Krizmanić Marjanović pozdravivši sve prisutne i u ime Gradonačelnika Pule te je istaknula kako se Grad Pula s velikim zadovoljstvom  godinama aktivno uključuje u obilježavanje ove manifestacije što će činiti i dalje. Dodala je kako je kravata osim simbola muške i ženske elegancije i simbol očuvanja kulturne baštine Pule, Istre i cijele Hrvatske čime smo dodatno prepoznati diljem svijeta. Tamara Brussich, potpredsjednica Skupštine Istarske županije izrazila je zadovoljstvo što mladi njeguju kulturnu baštinu. "Vi mladi na pravi način učite sebe i nas  o svemu što kravata povijesno znači" kazala je Brussich. O povijesti kravate i njenoj simbolici govorio je glavni tajnik Ustanove Academia Cravatica Dino Bedrina ustvrdivši kako je kravata simbol dostojanstva čovjeka, dok je Aleksandra Rotar likovna pedagoginja i umjetnica prisjetila na inicijalne izložbe, koje su uslijedile nakon vezivanja kravate oko Arene 2003. godine, putem kojih su poznati hrvatski umjetnici svojim radovima u renomiranim svjetskim galerijama prikazali naše bogato kulturno dobro.

Pulski gimnazijalci i učenici Škole za turizam i ugostiteljstvo putem raznih aktivnosti i izložbi već duži niz godina daju akcent na značaju kravate u svrhu promocije Hrvatske kako u zemlji tako i svijetu. Gimnazijalci su, između ostalog, prilikom posjeta Bruxellesu oko vrata vezali crvene kravate kako bi jasno dali do znanja odakle dolaze, dok su učenici koji pohađaju satove njemačkog jezika pri Školi za turizam i ugostiteljstvo svoju maskotu s kravatom učinili ambasadorom naše kulture poslavši je na daleka "putovanja" u Sjedinjene Američke Države, Argentinu, Južnoafričku republiku, Indiju, Pakistan, Afganistan i druge zemlje.

Podsjetimo, nakon što je 18. listopada 2003. godine izvedena spektakularna instalacija kravate oko pulske Arene, Hrvatski sabor proglasio je 2008. godine,  18. listopada Danom kravate u Republici Hrvatskoj. Od tada se svake godine u Puli, kao i diljem Hrvatske te u raznim dijelovima svijeta, svečano obilježava Dan kravate.

Također, Academica Cravatica putem hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu pokrenula je inicijativu da se 18. listopada proglasi i Europskim danom kravate. U sklopu te inicijative, 27. listopada u Strasbourgu održat će se tribina na temu "Europska kulturna baština kao sredstvo jačanja europskog jedinstva" na kojoj će se o kravati govoriti u kontekstu jednog od najmoćnijih simbola europskog identiteta. Osim toga istoga dana u Europskom parlamentu upriličit će se međunarodna izložba "Izazov kravate" koja je dosad predstavljena u 10-ak zemalja u Europi i svijetu.