Novosti

21/10/2015

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula održano gradsko natjecanje u čitanju naglas



U sklopu Mjeseca hrvatske knjige koji se obilježava do 15. studenog 2015. godine, danas je u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula održano natjecanje u čitanju na glas u dvije starosne kategorije: mlađi učenici (3., 4. i 5. razred) i stariji (6., 7. i 8. razdred).

Najuspješniji u mlađoj kategoriji bio je Dragan Džigumović iz OŠ Stoja, drugo mjesto osvojila je Nika Kuhar iz OŠ Veli Vrh, a treće mjesto Matej Uka iz OŠ Monte Zaro, dok je u starijoj kategoriji prvo mjesto osvojio Emir Kudić učenik OŠ Stoja, Letizia-Ulika Roce iz OŠ Veruda drugo, a Iman Šehić iz TOŠ "Giuseppina Martinuzzi" treće mjesto.

O najuspješnijim pulskim čitačima naglas odlučili su: Elis Lovrić, glumica i kantautorica, Jovana Prusac-Fabris, novinarka, Nela Načinović, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Pula, i počasni član Leo Pranjić, pobjednik u mlađoj kategoriji Nacionalnog natjecanja u čitanju naglas 2013. godine.

Prosudbena komisija ocjenjivala je kreativnost uvodnog dijela, jasnoću i razgovjetnost čitanja, izražajnost u nastupu, primjerenost teksta uzrastu i sveukupni dojam.

Gradska knjižnica i čitaonica Pula u Mjesecu hrvatske knjige priključila se nacionalnoj akciji Natjecanje u čitanju naglas čiji su inicijatori Hrvatsko knjižničarsko društvo - Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež i Narodna knjižnica i čitaonica "Vlado Gotovac" Sisak, gdje će biti održano nacionalno natjecanje na kojem će sudjelovati županijski pobjednici.

Ovaj program organizira se s ciljem poticanja i popularizacije knjiga, čitanja i čitanja naglas, razvijanja ljubavi prema knjizi i čitanju kao kvalitetnom načinu provođenja slobodnog vremena, unapređenja čitalačkih sposobnosti učenika, naglašavanja čitanja kao temelja cjeloživotnog obrazovanja, poticanja usmenog izražavanja i razvijanja motivacijskih sposobnosti.

Natjecanje u čitanju naglas namijenjeno je učenicima od 3. do 8. razreda osnovnih škola u Republici Hrvatskoj, a organizira se u dvije starosne kategorije: mlađoj ( učenici 3., 4. i 5. razreda) i starijoj (učenici 6., 7. i 8. razreda).

Natjecatelji predstavljaju knjigu po vlastitom izboru, uz preporuku učitelja mentora, školskog ili dječjeg knjižničara, a u obzir dolaze isključivo prozna djela hrvatske i strane književnosti primjerena uzrastu natjecatelja.

Čestitke također uspješnim ostalim natjecateljima: Lauri Babić iz OŠ Tone Peruška, Sofiji Božić iz TOŠ "Giuseppina Martinuzzi", Matei Kegelj iz OŠ Centar, Miji Lekić iz OŠ Veruda, Aleksandri Grbić iz OŠ Centar i Lani Pliško iz OŠ Veli Vrh, te njihovim mentorima: Vesni Žigun, Petri Rajh, Ticijani Benčić, Biljani Matković, Josipu Rajiću, Šejli Ikić, Dragici Pršo, Borki Sladonja, Amadei Draguzet, Patriciji Percan Pamić, Višnji Grgorinić i Teani Tomažin.

Županijsko natjecanje bit će održano u srijedu, 28. listopada 2015. u 10 sati u Središnjoj knjižnici.