Novosti

22/10/2015

Izložba Herman Potočnik Noordung: život u riječi i slici

U sklopu Dana slovenske kulture danas se u 18.00 sati u Središnjoj knjižnici otvara izložba Hermana Potočnika Noordunga: život u riječi i slici. Slijedom Potočnikove biografije koja povezuje Pulu, Maribor i Slovenj Gradec, svečanom otvaranju izložbe pridružit će se predstavnici spomenutih gradova.

Izložba je posvećena pioniru astronautike i jednom od utemeljitelja svemirske tehnike, Hermanu Potočniku Noordungu, koji je 1892. godine rođen u Puli, a prikazuje Potočnikovu biografiju i vizionarski rad kroz arhivske dokumente, slikovni materijal, vrijedna knjižna izdanja i druge artefakte.

Autor izložbe je slovenski galerist, povjesničar umjetnosti i istraživač kulturne baštine Primož Premzl iz Maribora koji je ujedno potaknuo inicijativu za povezivanje i suradnju gradova u kojima je Potočnik boravio, živio i djelovao.

Izložba Herman Potočnik Noordung: život u riječi i slici ostvarena je u suradnji Gradske knjižnice i čitaonice Pula s Osrednjom knjižnicom Celje i Slovenskim kulturnim društvom Istra, a moći će se razgledati do 21. studenog 2015. u radno vrijeme Središnje knjižnice.