Novosti

23/10/2015

Otvorena izložba Herman Potočnika: život u riječi i slici

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula sinoć je svečano otvorena izložba "Herman Potočnik Noordung: život u riječi i slici", posvećenu pioniru astronautike i jednom od utemeljitelja svemirske tehnike koji je 1892. godine rođen u Puli.

Slijedom Potočnikove biografije koja povezuje Pulu i Maribor, odnosno Hrvatsku i Sloveniju svečanom otvorenju prisustvovali su konzul Veleposlanstva Republike Slovenije Viktor Mlakar, prva savjetnica konzula Veleposlanstva Republike Slovenije Kristina Kliner, gradonačelnik Grada Maribora Andrej Fištravec, dogradonačelnica Grada Pule Elena Puh Belci i pročelnica Odjela za kulturu Grada Pule Jasmina Nina Kamber.

Nakon što je ravnateljica Knjižnice Nela Načinović predstavila ukratko izložbu, dogradonačelnica Elena Puh Belci pozdravila je okupljene te izrazila zadovoljstvo zbog ove kulturne suradnje s Mariborom. Pozvala je profesore i učenike osnovnih i srednjih škola da posjete ovu edukativnu izložbu.

Autor izložbe Primož Premzl govorio je o motivima koji su ga nagnali da realizira ovu izložbu te donedavno nepoznatim podacima o Hermanu Potočniku, a mariborski gradonačelnik dr. Andrej Fištravec službeno je otvorio izložbu.

Izložba "Herman Potočnik Noordung: život u riječi i slici" organizirana je u povodu Mjeseca hrvatske knjige 2015. u suradnji s  Umetniškim kabinetom Primož Premzl, Osrednjom knjižnicom Celje i Slovenskim kulturnim društvom Istra iz Pule, a bit će otvorena do 21. studenog 2015. godine.