Novosti

23/10/2015

Pula i Maribor potvrdili odličnu suradnju

Pulski gradonačelnik Boris Miletić primio je danas u prostorijama Komunalne palače gradonačelnika Maribora Andreja Fištraveca koji ovih dana boravi u Puli. Miletić je slovenskog kolegu upoznao s aktualnim gradskim projektima i budućim planovima razvoja grada te mu je, kako kaže, želja da se zajednička suradnja i dalje nastavi i produbi. "Pula je godinama bila vojni i industrijski grad, a posljednjih se godina snažno okreće turizmu i gospodarskom razvoju. Imamo enormni potencijal napuštenih vojnih područja koje želimo i moramo razvijati za dobrobit svih naših sugrađana i sve većeg broja gostiju", kazao je Miletić.

Mariborski gradonačelnik naglasio je kako većinu turističkog prometa čini zimski turizam, no to se u posljednjih nekoliko godina također mijenja te destinacije poput poznatog skijališta Mariborsko Pohorje sve više izletnika posjećuje van skijaške sezone.. Fištravec je također najavio kako će u Mariboru uskoro biti osnovano međunarodno sveučilište, a spomenuo je i suradnju s Kinom koja u Maribor želi dovesti velike projekte za koje su zainteresirani kineski investitori.

Gradonačelnici su se dotaknuli i jučerašnje izložbe u pulskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici pod nazivom "Herman Potočnik Noordung: život u riječi i slici" koja je posvećena pioniru astronautike i jednom od utemeljitelja svemirske tehnike rođenog u Puli davne 1892. godine, a čiji je autor slovenski galerist, povjesničar umjetnosti i istraživač kulturne baštine Primož Premzl iz Maribora. "Osim Noordunga, Pulu i Maribor veže i austrijski admiral Wilhelm von Tegetthoff,  jedan od najistaknutijih pomorskih zapovjednika 19. stoljeća koji je rođen u Mariboru", kazao je Fištravec potvrdivši brojne mogućnosti daljnje suradnje dvaju gradova.

Gradonačelnici su najavili kako će u znak prijateljstva dvaju gradova zasaditi najstariju vinovu lozu na svijetu, nazvanu "Stara trta" koja se nalazi u Mariboru na obali rijeke Drave.