Novosti

23/10/2015

Projektom Pula Centar omogućeno širenje kanalizacijskog sustava Pule

U prostorijama pulske Komunalne palače danas je predstavljen projekt "Pula centar" kojim je predviđena gradnja sekundarne kanalizacijske mreže Pule putem pomoći bespovratnih sredstava EU. Kako je prilikom predstavljanja istaknuo direktor Pragrande-a Igor Stari, Planom provedbe vodno-komunalnih direktiva Vlade Republike Hrvatske potrebno je izgraditi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda minimalno II stupnja pročišćavanja te dovršiti izgradnju sustava odvodnje uz već izgrađeni  obalni kolektor i pripadajuće crpne stanice. "To uključuje rješavanje odvodnje područja Pragrande, područja uz stari Šijanski kolektor te rekonstrukciju i sanaciju kanalizacijskog i vodovodnog sustava u užem gradskom središtu, a potrebno je i širenje sekundarne kanalizacijske mreže u dijelovima grada koji danas nemaju kanalizaciju", pojasnio je Stari.

Obuhvat sustava odvodnje Pula Centar čini uže gradsko središte sa pripadajućim kvartovima te rubna ili prigradska naselja u kojima je moguće širiti mrežu kanalizacije, a to su: Veli Vrh,  Padulj, Šijana, Monte Giro, Ilirija, Valdebek, Busoler, Monte Serpo, Valmade, Šikići, Škatari, Jadreški. "Stopa priključenosti na kanalizaciju danas iznosi oko 86 posto, a još uvijek 7 tisuća domaćinstva na tim područjima ima septičku jamu. Naš je cilj putem ovog projekta dodatno smanjiti tu brojku i priključiti čim više domaćinstava rubnih dijelova grada na kanalizacijski sustav", kazao je Stari.

Prema dosadašnjim izračunima kriterija isplativosti (dužina novoizgrađene kanalizacije po domaćinstvu koje će se spojiti mora biti najviše 30 metara u područjima izvan vodozaštitnih zona), moguće je spojiti ukupno 931 domaćinstvo, ali analize se nastavljaju i broj domaćinstava koji će dobiti mogućnost priključenja na sustav odvodnje bit će i veći.

P.o. gradonačelnika pročelnik UO za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu Grada Pule Giordano Škuflić naglasio je kako je za dobivanje sredstava potrebno riješiti sve imovinsko-pravne odnose. "Imovinsko-pravne odnose moguće je riješiti dopuštenjem vlasnika za prolaz, odnosno davanjem služnosti i to je ujedno i najbrže rješenje. Dakle, važno je naglasiti da nema izgradnje ukoliko nije riješena svaka čestica i zato apeliramo na konstruktivnu suradnju s građanima" istaknuo je Škuflić.

Predsjednik pulskog Gradskog vijeća Robert Cvek napomenuo je kako će se projekt provoditi u suradnji s građanima zbog čega će biti i organizirane prezentacije po mjesnim odborima na koje se projekt odnosi. "Prva javna prezentacija održat će se već u srijedu 28. listopada s početkom u 18,00 sati u prostorijama mjesnog odbora Veli Vrh, a predstavit će se mogućnosti priključenja na kanalizaciju stanovnika Velog Vrha i Šijane", kazao je Cvek pozvavši građane da se odazovu prezentaciji kako bi mogli čuti sve detalje vezano za ovaj značajan projekt.

Trenutno je u izradi studijska i projekta dokumentacija čiji se dovršetak očekuje sredinom iduće godine nakon čega će se projekt aplicirati prema Hrvatskim vodama i nadležnom Ministarstvu poljoprivrede koje mora odobriti projekt.

Ukoliko a tehničkog aspekta projekt bude prihvaćen financijska konstrukcija definira 75 posto bespovratnih sredstava, 15-20 posto moguće je bespovratno povući iz državnog proračuna, a samo 7 do 9 posto se odnosi na gradski proračun.

"Ovo je jedinstvena prilika da se kućanstva na rubnim dijelovima grada konačno spoje na kanalizacijski sustav Pule i nadam se da će građani iskoristiti tu mogućnost i pomoći nam da što prije to i finaliziramo", zaključio je Stari.