Novosti

26/10/2015

Studeni u INK-u

Predstave, gostovanja, koncerti dio su bogatog programa koji će se održati u studenom ove godine u INK - Gradskom kazalištu Pula.
2. studenog s početkom u 20 sati na programu je repriza  COITO ERGO SUM, Teatar Rubikon, Rijeka i Teatar umjetnosti TOFA / INK partner.
AUTORICA: Jelena Tondini
REDATELJ: Zvonimir Peranić
IZVOčAČI: Nataša Petrić-Tasha, Ana Ljutić, Kristijan Ćoza, Gregor Klarić, Zoran Josić, Roko Katalinić

3. studeni također u 20 sati također repriza  TIT(RAJ),  Teatar Rubikon, Rijeka i Teatar umjetnosti TOFA / INK partner.
AUTOR I REDATELJ: Zvonimir Peranić
IGRA: Andrea Gotovina

4. studenog u 20 sati premijerno će se izvesti JABUKA,  Teatar Rubikon, Rijeka i Teatar umjetnosti TOFA / INK partner.
AUTOR: Zvonimir Peranić
REDATELJ: Zvonimir Peranić
IZVOčAČI: Isabel, Dejan Martić

6. studenog u 20 sati na repertoaru će biti gostovanje PRUŽIMO RUKU, PRUŽIMO PJESMU.  Proslava je to 10. godišnjice postojanja i aktivnosti Udruge cerebralne paralize Istarske županije. Glazbeno - poetska predstava nastala suradnjom djece i mladih članova Udruge cerebralne paralize Istarske županije, njihovih volontera i poznatih istarskih umjetnika: Martina Vojnić, Danilo Lola Ilić, Marko Račan.
AUTORICA, REDATELJICA: Elis Lovrić
SCENSKA IZVEDBA: Elis Lovrić, Franko Krajcar, Nataša Buršić Krajcar

Sljedećeg dana, 7. studenog u 20 sati u sklopu Dana Vojvodine u Istri igrat će se gostujuća predstava BALERINE,  Srpsko narodno pozorište i Studentski kulturni centar Novi Sad.
Predstava Balerine kombinira fizički teatar i originalni, izved¬beni tekst s namjerom dokumentiranja, demistifikacije i po¬jašnjenja što zapravo rade umjetničke plesačice, zašto su za svoje životno zanimanje odabrale ples i s kojim se izazovima susreću u profesionalnom i privatnom životu. Ovo je predsta¬va u kojoj balerine govore. Umjetnice koje na sceni najčešće gledamo dok šute i plešu, u ovoj se predstavi javljaju za riječ, kako bi sebi, ali i publici objasnile tajnu privlačnosti svoje pro¬fesije, svoju umjetnost i razloge da se njome bave, bez obzira na to što im ona neće donijeti ni ekonomsko ni društveno zadovoljstvo.
REŽIJA: Milena Bogavac
KOREOGRAFIJA: Olivera Kovačević Crnjanski
KOAUTORICE I IZVOčAČICE: Jelena Alempijević, Sonja Batić, Frosina Dimovska, Milena Krkotić, Andreja Kulešević, Jelena Marković, Sanja Pavić, Ista Stepanov, Sara Tošić
Organizator: Istarska kulturna agencija

11. studenog u 20 sati Zagrebačka plesna scena /Studio za suvremeni ples gostovat će s predstavom POKRETAČ.  Ono što je pokrenuto i stalno se kreće u ovoj predstavi mutirajuće je autorstvo nas kao grupe, prilikom čega primjenom i promjenom različitih pristupa i sustava rada zajednički oblikujemo sve vidove predstave. Propitujemo originalnost, kopiranje i vlasništvo nad idejama, pogotovo nad onima u domeni pokreta, a individualne karakteristike svakog od Pokret-ača i razlike koje proizlaze iz njih smatramo bitnim i prepoznajemo ih kao doprinos kvaliteti zajed¬ničkog promišljanja i stvaranja. Pokrećemo grupu i kroz zajedničko kretanje nalazimo se u zoni u kojoj je moguće raspravljati o svemu, u kojoj se uvijek mijenja neki aspekt predstave - prostor, vrijeme i osoba koja se nalazi u određenoj situaciji; gdje je teško, možda nemoguće, zaustaviti proces ili definirati nešto kao završeno.
KOREOGRAFKINJA: Aleksandra Janeva Imfeld
PLESAČI/IZVOčAČI: Ana Vnučec, Martina Tomić, Ana Mrak, Dina Ekštajn, Matea Bilosnić, Branko Banković, Bruno Isaković.

13. studenog u 20 sati odigrati će se drama 260 DANA, gostovanje HNK u Osijeku. Drama "260 dana" dramatizacija (Marijana Nola) je istoimena romana koji gotovo šokantno realistično, a opet pitko i bez suvišÂ¬ne patetike, pripovijeda kalvariju zatočeništva djeteta i njegove obitelji u ratu lišenom bilo kakve čovječnosti. Riječ je o putovanju u središte ljudskih nakaznosti, ali i snage koja, premda najčešće skrivena duboko u ljušturama naših krhkosti, čovjeku dopušta preživjeti gotovo sve, zacijeliti, oprostiti, nastaviti dalje u miru. I premda bi se na prvi pogled moglo učiniti kako je riječ o drami zaogrnutoj posvemašnjom crninom, ono što nam ova scenska ispovijest nudi prije svega je katarza - svojevrstan vodič do toč¬ke kada praštati postaje ljudski. I premda zbori o nedavnoj, doi¬sta krvavoj prošlosti, drama "260 dana" nudi zalog za budućnost u miru, trajnom spokoju utemeljenom na otpuštanju mržnje i zlopamćenja.
AUTOR: Marijan Gubina
REDATELJ: Dražen Ferenčina
IGRAJU: Aljoša Čepl, Vjekoslav Janković, Tatjana Bertok Zup¬ković, Matea Grabić, Ivan Ćaćić, Zorislav Štark, Neven-Lucian Davidović.

20. studenog u 20 sati održat će se koncert Mješovitog pjevačkog zbora Cantus PoPuli. Ime zbora Cantus PoPuli je zgodna igra riječi izvorno lat.: pje¬sma naroda, možemo čitati i kao "Pjesma po Puli", budući da lat. riječ Populi ima u sebi ime grada Pule. MPZ "Cantus Populi" je okupila glazbena pedagoginja i dirigentica Tatjana Merkl, a prvu probu su održali 28. listopada 2014.
Cantus PoPuli u ovih godinu dana održao je 14 nastupa i konce¬rata na raznim festivalima (FAKS sings, Naš kanat je lip, Chorus Inside) , humanitarnim događanjima, otvarao izložbe, gostovao je dva puta na pulskoj TV Novi, a 21. lipnja bio je izabran sudionik na proslavi svjetskog dana glazbe u Puli.
"Cantus PoPuli " pobjednik je C kategorije ( sakralna i po¬lifona glazba ) ,na međunarodnom pjevačkom natjecanju " Chorus Inside" osvojivši zlatni pehar i zlatnu medalju.
Repertoar zbora je raznolik.

21., 22. i 23. studenog  u 20 sati reprizirat će se komedija RINIMO GA NAPRID. Čakavska adaptacija po istrijanski prema komediji "Uspon na tržištu" (A Rise in the Market) Edwarda Taylora u hrvatskome prijevodu Maje Oršić Magdić.
"¦Riječ je o komediji u kojoj glavni lik Pjero Jerebica - Istranin iliti Istrijan, viši predstavnik Hrvatske komisije pri Europskoj Uniji - ima zakonitu ženu Lili, nezakonitu ljubavnicu Zvjez-danu - Riječanku i prevoditeljicu u Tajništvu Europskoga par¬lamenta u Luxembourgu, koja nekako pristaje na suparništvo žene, ali ne i na druge "ljubavnice" - zatim su tu Šime Oholić, treći pomoćnik šefa Predstavništva Istarske županije u Bruxelle¬su i Severino Bidon, službenik toga Predstavništva, pa još jedna zgodna "domaća" žena, Porečanka, udana za biznismena Mas¬sima, Talijana istarskih korijena. Od furešta tu je Jacob Festung, predsjednik Odbora za promociju autohtonih proizvoda EU, Nijemac koji se lako uklopio u autohtonost Istrijana.
Pojedinačno i svi zajedno, sa sobom nose i nude svoja životna i ljubavna iskustva, svoj mentalitet, navike, nade i očekivanja od Europske Unije, a onda polako shvaćaju da se bez obzira na sve ništa ne mijenja - ostaju što su bili. Kao i EU, kojoj se prilagođavaju tako što je prilagođavaju sebi. Fabula komedije, kao i Prodanova adaptacija, frca asocijacijama u kojima publi¬ka prepoznaje istarske političare i njihovu politiku.
Sve u svemu Rinimo ga naprid dobro je skrojena komedija mentaliteta i fejdoovskih situacija, nudi smijeh, zabavu i poko¬ju pouku, koju naravno, kako to u komediji biva, nitko ne želi usvojiti kao iskustvo"¦.
AUTOR: Goran Prodan
prema "A rise on the market" Edwarda Taylora, s engl. prevela Maja Oršić Magdić
REDATELJ: Jasminko Balenović
IGRAJU: Rade Radolović, Lana Gojak, Valter Roša, Teodor Tani, Iva Kevra, Romina Vitasović, Robert Ugrina.

Program u studenom u INK - Gradskom kazalištu Pula završava gostujućom komedijom ISTINA 26. studenog u 20 sati,  HNK Zadar i Kazališna družina Glumci u Zagvozdu. Predstava Istina urnebesna je komedija situacije, u kojoj radnja prati dva pariška bračna para: s jedne strane to su Miki i Lela, a s druge Davor i Ana. Miki je nepopravljivi lažljivac koji vara svoju ženu Lelu sa ženom svog najboljeg prijatelja Davora. Ana je pak umorna od laži i želi sve priznati mužu. Davor se u isto vrijeme povjerava Mikiju o svojim sumnjama da ga Ana vara. Lela također sumnja u muževu nevjeru"¦ Cijelo to vrijeme i s puno muke Miki uvjerava sve u svojoj okolini da je istina pre¬cijenjena i da ju je bolje prešutjeti. Pitanje je zna li on sam pravu istinu?
AUTOR: Florian Zeller
REDATELJ: Danko Ljuština
IGRAJU: Vedran Mlikota, Mila Elegović, Damir Poljičak, Žana Bumber/Hana Hegedušić